Posvátnost a tajemství

Jaké jsou některé črty této liturgie, tak vzácné našim bratřím na Východě? Když odhlédneme od komplexnosti a trvání bohoslužeb a slavností tohoto ceremoniálu, je nejpozoruhodnějším aspektem byzantské liturgie atmosféra posvátnosti a tajemství, která obklopuje každý její čin a přenáší smysl pietní úcty. Pro křesťanství byzantského obřadu, jak poznamenává sv. German z Konstantinopole, je dokonce i jeho skromný farní chrám „nebem na zemi a místem, kde přebývá a pohybuje se nebeský Bůh“. Tam je možné „spočinout stranou od všech pozemských starostí“, když se liturgie teší z „uvítání Krále Všehomíru“. Je to nebeský svatostánek, „ve kterém jsou muži a ženy, podle svých schopností a tužeb, uchváceni uctíváním vykoupeného světa, ve kterém dogmata nejsou prázdné abstrakce, ale chvalozpěvy radostné modlitby“ (P. Hammond).

Historické důvody můžeme vysvětlit většinou v tomto duchu. Ke konci 4. století se zbožnost byzantského Východu, ztvárněná do podoby velkých christologických sporů, stala odolnou díky úchvatnému významu děsivého Kristova božství a nepostihnutelné Boží nadpřirozenosti. Účast na posvátných tajemstvích se stala děsivou věcí, svaté předměty byly skryté, viditelné jen zdaleka. Postupem času se jednoduchá a bezprostřední liturgická činnost ranné církve stala předmětem rozjímání hrozné vize plné tajemství, před níž člověk padl na kolena v bázni a strachu.

Zatímco západní církev, pohroužená do praktického úsilí uchovat si civilizaci a kulturu a změnit barbarské národy, vyvinula cosi, co bychom mohli nazvat duchem inkarnace, přičemž věnovala pozornost současným problémům křesťanského života na zemi, duch Východu našel svůj výraz v mnohem mystičtějším pohledu. Zde, podobně jako i na Západě, provázely tento vývoj mnohé neteologické skutečnosti. Důvěrná jednota církve a východní části Římské říše odevzdala většinu institucionálních a právních aspektů církve císaři. Takto si církev ponechala volnou ruku k rozvíjení ekleziologie, v níž se projevuje ne jako militantní společenství věřících na pozemské pouti k nebeskému cíli, ale jako manifestování věčnosti v čase, tří králů v Novém království, v jejím konečném završení. Důraz je spíše vertikální, než horizontální: pohlíží na církev spíše do hloubky, než do šířky.

na předcházející kapitolu    na obsah    na následující kapitolu


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.