P. Amedeo Cencini FDCC

 ŽIVOT JAKO DĚJINY, VÍRA JAKO PAMĚŤ

Psychologicko-duchovní exhortace o prožitku jako dějinách spásy

 

OBSAH

PŘEDMLUVA


OBECNÉ CÍLE

1. NOVÉ ČTENÍ A NOVÉ PSANÍ CELÉHO ŽIVOTA JAKO DĚJIN SPÁSY

2. NALÉZT TRVALOU ZNÁMKU SPECIFICKÉ BOŽÍ PŘÍTOMNOSTI

3. KVALITATIVNÍ SKOK ÚKONU VÍRY

4. KVALITATIVNÍ SKOK ZASVĚCENÍ BOHU


METODOLOGICKÉ ZÁSADY

1. SLOUČENÍ PŘEDMĚTU A PODMĚTU: OSOBNÍ VÍRA

2. ZÁSADA ÚPLNOSTI: ÚPLNÁ VÍRA

3. MEMORIA AMORIS: HISTORICKO-BIBLICKÁ VÍRA

4. ZÁKON SOUSTŘEDĚNÍ VŠEHO V KRISTU: KŘESŤANSKÁ VÍRA

5. SVOBODA DÁVAT SMYSL VĚCEM: OSVOBOZUJÍCÍ VÍRA


JISTÉ BIBLICKÉ KATEGORIE

1. STVOŘENÍ

2. ZAHRADA

3. PÁD

4. VOLBA

5. ZKOUŠKA

6.ZASLÍBENÍ, POŽEHNÁNÍ, ÚMLUVA

7. OTROCTVÍ

8. OSVOBOZENÍ

 

 

EDMLUVA

obsah

Rád bych vám poskytl možnost, abyste si mohli probrat svou historii, číst ji z pohledu věřícího. Může se to zdát jako odbytá věc, ale ve skutečnosti tomu vůbec tak není. Naopak, je velmi důležité provést tuto "operaci", která je současně psychologická i duchovní.

Zamyslíme se nad skutečností našeho věření a nad tím, jak má být při této úvaze prvním předmětem pozornosti a prověrky náš život, naše historie. Nic se totiž neděje náhodou, všechno má smysl. Ale tento smysl je jen někdy zjevný a ihned čitelný. Často (a mnohem častěji, než si myslíme a než jsme zvyklí myslet a dělat), musí být smysl objeven nebo "vydolován" z události, někdy musí být přímo přisuzován bez ohledu na smysl zdánlivý, který je často jen pokrývkou, která neříká nic o hluboké pravdě, pokud ji vůbec opravdově nebo zdánlivě nevyvrací. Věřit znamená věřit v tento smysl, věřit, že existuje v každé události. Je to pochopení, že je jistým způsobem spojen s ekonomií spásy, že je jejím nástrojem, místem uskutečnění ...nebo alespoň její nabídkou, možností, příležitostí. Za každou událostí je tedy Boží touha po spáse, neboli Boží slovo, tajemné, které však mluví v každém případě o Božím plánu sdělovat se, o Boží lásce, která se chce projevovat v životě člověka. Tato láska se zviditelňuje v naší vlastní historii. Proto jsme řekli, že prvním předmětem naší víry je osobní historie každého z nás, historie jako ...zhuštěná Boží láska, zhuštěný božský život, život milující Nejsvětější Trojice. Tedy historie spásy.

Věřit tedy znamená dát si práci s hledáním a nalezením "červené nitky", která spojuje všechny události, nalezením onoho "cantus firmus", který odjakživa zaznívá v mé historii a je klíčem výkladu všech událostí, jak těch, na které si bezprostředně vzpomínám, tak těch, na které bych nechtěl nikdy vzpomínat, kdybych mohl. Tato práce nebude svou povahou nikdy hotová. Náš život je totiž "důl" Boží přítomnosti, stále v něm bude zůstávat smysl dosud neznámý nebo ne dostatečně vydolovaný. Ale jenom takto, touto psychologicko- duchovní operací, zůstává naše víra živá a stává se silnou. Jenom takto se naše věření stává osobním a uschopňuje nás ...nakreslit Boží tvář prostě tím, že "připomínáme" to, co udělal v naší existenci. Měla by z toho vyjít tvář naprosto originální, kterou nemůže nikdo jiný nakreslit stejným způsobem.

Proto není důležitou mohutností pro tuto práci a konec konců pro uvěření ani tak rozbírající a vyvozující rozum, nýbrž paměť, která vzpomíná, která vzpomíná na všechno ve světle Boží lásky, nebo abychom to řekli přesněji, je to připomínání, které nás dělá věřícími. Neboli nejde jen o pamatování, nýbrž o pamatování sbíráním faktů a vystihováním významů, které jdou stejným směrem. Je to tedy přímočaré a intenzivní pamatování, které zahrnuje celý život a "oslavuje" spasitelnou Boží lásku. Tak trochu jako vyvolený národ, který věřil tím, že si pamatoval, a pamatoval si tím, že věřil, a Mojžíš mu ukládal, aby nezapomínal na to, co viděl a slyšel (Dt 8,2-3; 11,3-7; 32,7) (srov. Cencini A., Amerai il Signore Dio tuo. Psicologia dell'incontro con Dio, Bologna 1992, str. 102-103).

Nebylo nadarmo řečeno, že věřící člověk má tuto schopnost připomínání. Jsou lidé, třeba i zasvěcení nebo přímo "učitelé víry", kteří neumějí pamatovat, nemají smysl pro svou historii, neumějí vyprávět svůj život tak, aby z toho vysvitlo zvláštní prozřetelnostní působení Boha, jež se postupně objasňovalo, neumějí shrnout svou minulost. Vyprávějí příběhy, ale ne osobní historie, uvádějí životní útržky, nikoli logický postup existence. Jejich pamatování není "připomínání", nýbrž vyvolávání ztracených věcí. Nemají biblickou moudrost, aby "počítali své dny", ani nemají smysl pro prozřetelnostní plynutí času, smysl pro období. (Srov. rozdíl mezi krizí a rozpínavostí vlastního já a různými způsoby "pociťování" plynutí času v Cencini, Per amore. Liberta e maturita affettiva nel celibato consacrato - v tisku). Proto žijí často v subtilní úzkosti, stěží překonávané, která se vztahuje na tři klasické rozměry času: úzkost ze ztraceného času (minulost), z vyprázdněného času (přítomnost), z času, kterého se bojí (budoucnost) (srov. Uriati M., La totalita dell'amore di Dio come valore totaliizzante per l'uomo, ve "Vocazioni", 1/1993/15-16).

Je tedy důležité se takto zastavit a podívat se na vlastní prožitek. Ale ne tak, jak se to často dělá, že se vyhledávají nejpozitivnější fakta, snadno zapojitelná do vlastní historie. Nýbrž musí se vzít vlastní prožitek v jeho celku, protože jenom paměť, která zahrne celou existenci, může objevit, jak věrná je Boží láska.

Je jasné, a současně je to paradoxní, že v tom všem, neboli v této četbě naší historie (pro každého z nás nejimanentnější skutečnosti) musíme mít silný smysl pro tajemnou transcendenci Boha, který je všude přítomen, ale jeho "hlas je jemný" (Rebora) a jeho přítomnost nám často uniká ...jako šumot lehkého vánku (1 Král 19,9-14). Existuje jeden obzvláště významný biblický obraz v počátečním okamžiku naší práce: obraz hořícího keře, před nímž stane Mojžíš překvapeně a s bázní. Chtěl by se na tento obraz lépe podívat a chtěl by se k němu přiblížit, ale zaslechne z něho hlas, který ho vyzývá, aby se zastavil a "zul si opánky". V tomto obrazu Mojžíš nakonec pozná tajemnou přítomnost Boha a začne přijímat jeho zjevení (Ex 3,1-6; 9-12). Náš život je jako "keř", a tento keř "hoří" Boží přítomností. Je to svatá půda, místo jeho projevu. My často nemáme tuto úctu ke svému životu, myslíme, že jsme už všechno pochopili, domníváme se, že ho známe, ale není to pravda ...Existuje Boží přítomnost, kterou dosud neznáme, existuje smysl, který mu máme teprve dát. Nebo snad je to minulost, která teprve čeká, aby byla plněprožita. A je to "prožitek", jenom když je znovu přehlédnut a obdařen smyslem, když je vyprávěn nebo napsán: "Pokaždé, když vyprávíme historku, budujeme svou minulost" (Stern).

Minulost, která ...vůbec není "minulostí", ale která je dosud přítomná a má vliv na náš život. Nejsme odpovědní za svou minulost, jsme odpovědní za postoj, jaký k ní zaujímáme (o rozdílu mezi rozumováním o příčinách a psychologickým výkladem vztahu mezi minulostí a přítomností srov. Cencini A., Manenti A., Psicologia e formazione. Strutture e dinamismi, Bologna 1991, str. 305-314).

Minulost je někdy podobná "misijnímu území", ve kterém jsou ostrovy, "temná pásma", jež žádají osvětlení, jež čekají, že budou objevena jako místo zvláštní Boží přítomnosti.

Každé životní období je vždycky důležitým a rozhodným momentem, protože je to doba uspořádání, příznivá doba, abychom vzali do rukou svou historii, "věci", ve které jsme uvěřili a které jsme si zvolili, abychom zjistili, zda v ně věříme a milujeme je stále víc, zda jsou předmětem nové volby a motivovány novými pohnutkami. Nikdo si nemůže myslet, že jednoduše "udrží", zejména v duchovním životě, pozice, které jednou dobyl. Nikdo si nemůže namlouvat, že bude jednoduše "pamatovat" na svou profesi, třeba i oplakáváním nadšení, které užnemá (nebo tím, že se spokojí konstatováním).

Četba minulosti dnes mění můj způsob života a připravuje mě na klidné přijetí budoucnosti. Přítomnosti a budoucnosti jako místa nové a neslýchané Boží přítomnosti, protože každý den "učinil Pán", každý den je jiné Boží zjevení ...Není-li takto přijímán ve víře, je opravdu nebezpečí, že se staneme "potulnými turisty existence".

"Přítomnost je opravdová doba růstu, ale má křesťanský smysl, jenom když se odvolává na milostiplnou minulost a udržuje se otevřená k slíbené budoucnosti" (Gastaldi C., Alle radici, Padova 1992, str. 134).

 

 

OBECNÉ CÍLE

Uvádíme zde podstatně tyto cíle:

 

1. NOVÉ ČTENÍ A NOVÉ PSANÍ CELÉHO ŽIVOTA JAKO DĚJIN SPÁSY

obsah

Jde o to brát velmi vážně a důkladně pravdu, že Bůh stále působí pro mou spásu. Každá událost se tedy musí číst z tohoto zorného úhlu a musí se odolat pokušení, abychom my rozhodovali, která fakta stojí za zapamatování, která jsou významná a důležitá a která nikoli. Bylo by to pokušení velmi nebezpečné, typicky ďábelské, jako všechna pokušení, která se nedají ihned poznat jako taková.

Tedy žádné uhlazování, žádná cenzura. Být tvorem znamená také toto: zřeknout se nároku, abychom byli pány své historie a rozhodovali absolutně subjektivně a předem o tom, co fungovalo a co nefungovalo správně. A jestli jsme dosud něčemu neporozuměli, nic divného. Je to důkaz, že je náš život v Božích rukou, a proto obsahuje něco z jeho tajemství. Ale není důvod, abychom to odložili stranou nebo to ignorovali.

Proč psát? Protože psaní je mnohem víc strhující než pouhé "čtení" nebo myšlení. Nutí tě k jasnosti a konkrétnosti, pomáhá ti vystihnout přesněji spojitost mezi událostmi, výslovně stanoví závěry a otázky, umožňuje ti znovu prožívat a nalézat světlo o jistých momentech, usnadňuje působení věřící paměti, dovoluje spořádané a postupné zamyšlení, které hluboce vniká do událostí. "Psát," řekl jednou J. Green, "znamená být věrný pravdě, která se nám zjevuje" a která se nám zjevuje přímo v samotném psaní. Je jisté, že se bílý list může změnit v klamné zrcadlo, které nám podává falešný a povrchní obraz nás samotných, může nám nastražit léčku a svádět nás k nekonečným monologům se sebou samými. Ale může se stát také blahodárnou askezí, abychom se zamysleli nad sebou jako věřící, distancovali se od sebe a hleděli na svou osobu objektivně a pochopili, jak se na ní naplňuje stále nepředvídané a neslýchané tajemství lásky, vždycky přesahující to, co jsme věřili a mysleli, naše touhy a naše deprese, i naši malou víru.

Psaní se pak stává nejvyšší formou myšlení.

 

2. NALÉZT TRVALOU ZNÁMKU SPECIFICKÉ BOŽÍ PŘÍTOMNOSTI

obsah

V každém z nás je Bůh přítomen zcela zvláštním způsobem a rovněž zvláštním způsobem se zjevuje. Je nanejvýš důležité objevit tuto přítomnost, příznačný způsob, jakým se Bůh zjevil v mé historii, příznačné známky jeho přítomnosti, jednotlivé rysy jeho tváře, slovo, které pronesl o mém životě a v něm, jak mi ho svěřuje a jak se skrze ně zjevuje. Guardini říká: "Jak chudá jenaše náboženská kultura, může se nám úděsně objasnit, uvážíme-li, jak málo jsme vycvičeni poznávat Boha na základě svého života, nebo tento život na základě jeho Vůdce. Křesťanská existence by měla znamenat, že nás podpírá nejen teoretické přesvědčení, nýbrž živé vědomí, že On vede náš život. Ale potom by každá událost platila jako sebezjevení Boha, a právě tímto způsobem jako poznání nás samotných" (Guardini R., Accettare se stessi, Brescia 1992, str. 32-33).

Každý z nás by měl do určité míry umět mluvit o Bohu prostě tím, že poukáže na svou vlastní historii!

 

3. KVALITATIVNÍ SKOK ÚKONU VÍRY

obsah

Ve všech údobích života by měl vzrůstat úkon víry neboli schopnost usuzovat, přemýšlet, vnímat život s mentalitou věřícího. Nuže, "potravou" víry jsou životní události, protože v nich je přítomen Bůh (ve 40 letech nemůže člověk věřit jako ve 20). Ale věřící má v této četbě nesmírně cenný orientační bod neboli autentický a jedinečný klíč výkladu, který mu umožní pochopit smysl událostí a který je v nich zároveň "zahrnut": je to Slovo, heslo dne, slovo-událost (hebr. dabar).

Proto jsou nezbytné dva úkony jako každodenní cvičení:

- pavučina (nebo proudění) hesla dne v každodenním životě (srov. Cencini, Amerai, 130-143);

- úkon víry musí být ústřední a musí kolovat v existenci a v dynamice věřícího (Cencini, Dal progetto di vita personale al progetto di vita dell'istituto. Per una formazione al senso della missione, str. 20-22).

 

4. KVALITATIVNÍ SKOK ZASVĚCENÍ BOHU

obsah

Je jeden přirozený důsledek předešlého cíle. Řekli jsme už, že není možné žít na duchovní cestě z důchodu. Trvalá formace znamená hledat a nalézat stálé nové pohnutky zasvěcení Bohu v stále silnějším a osobnějším rozhodnutí víry. Tato práce by nás měla uzpůsobit k darování, novému a odlišnému od toho, které jsme učinili ve svých 20 letech, právě proto, že mezitím došlo k životní zkušenosti o Boží přítomnosti, o Božích nabídkách, povzbuzeních, "svodech", a že se v té době mohla zjistit i slabost a chudoba lidské odpovědi. Věrnost toho, kdo se zasvěcuje, je celá postavena na věrnosti Boží, a protože Bůh je věrný, může člověk myslet na to, aby se nově zasvětil. Jinak řečeno: jestliže při první profesi sází člověk na své vlastní síly,vyjadřuje "obnovená" profes, že člověk sází na Boží milosrdenství.

Orientačním bodem pro toto "nové" zasvěcení je charizma. Musí být znovu a znovu objevováno jako orientační bod vlastní totožnosti a vlastní přináležitosti.

Také zde se uplatňuje specifická "operace": zákon globality a úplnosti řeholního charizmatu (tamtéž, 22-27; Amerai, 39-55).

Pasáže Písma sv. pro úvahu: Ex 3,1-6.9-12; 1 Král 19,9-14; Mdr 9,1-18; Ž 139; 105; Iz 50,4-5; Oz 2,16.21-22).

 

 

METODOLOGICKÉ ZÁSADY

 

Abychom četli, popisovali, chápali svou historii jako historii spásy, musíme dodržovat pokud možná tyto zásady týkající se metody. Každé zásadě odpovídá jeden typ víry nebo podstatná známka úkonu víry.

 

1. SLOUČENÍ PŘEDMĚTU A PODMĚTU: OSOBNÍ VÍRA

obsah

Především jde o to aplikovat neboli vztáhnout doslova objektivní pravdy našeho kreda na subjektivní kontext našeho života, aby se napomohlo jeho ucelení. Takové ucelení může být jen úzce osobní. Tato operace nám totiž umožňuje přivlastnit si víru, učinit ji osobní jako výraz věřící cesty spojené nerozlučně s vlastní existencí.

Úkon víry je svou povahou dynamický, není statický. V takové dynamice je dvojí polarita: objektivní pól pozůstává z jádra objektivních pravd. Tyto nejsou normálně problémem. Těžší a problematičtější je však vztah mezi objektivním pólem a dynamickým. Stačí pomyslet chvíli na pravdy kreda: kolik z nich vedlo k osobní zkušenosti, neboli, můžeme říci, že jsme je jistým způsobem "zažili" ve své osobní historii?

Je jasné, že jenom když se tyto pravdy stanou součástí mého prožitku, mohu říci, že jsem věřící. Je velmi pravděpodobné, že jsou obsahy víry v našem životě nebo v našem hlásání víry, kterým chybí tento nepostradatelný vztah. Je to jako věření bez srdce nebo bez přesvědčení. Nebo jako kredo "nedělní", které nepřechází do všedních dnů. Jinými slovy, chybí-li objektivnímu pólu pól subjektivní, vyjde z toho víra slabá a nestálá.

Nuže, cvičení, které navrhujeme, nám může poskytnout příležitost k tomuto ucelení. Život každého člověka je "locus theologicus", kde se ověřují tyto pravdy, nebo kde se "naplňují".

Smysl přechodu od příhody (která se sama sebou vztahuje na neživé věci nebo vůbec na něco, co se "při-hodí" v životě, ale není to přivlastněno), k události (která zapojí osobu do něčeho, k čemu "do-jde" v historii), k evento (výraz s biblickým tónem, který značí historickou skutečnost spásy, která už se naplnila v Kristu, jež však stále pokračuje v čase jako historie, která byla a která přichází).

 

2. ZÁSADA ÚPLNOSTI: ÚPLNÁ VÍRA

obsah

Úplnost jako rozpětí (celý život) a úplnost jako kvalita vnímavého pohledu věřícího. Je to velmi důležitý bod a můžeme ho rozdělit na dvě části.

a) Úplnost mého života v úplnosti Boží: člověk existuje "v" Bohu; není tedy jiný způsob, jak chápat život člověka, mimo tento existenční vztah (= celé existence) k Bohu. K tomuto prvnímu hledisku můžeme přidat jiné, které ještě více specifikuje to, co říkáme: že člověk neexistuje "v" nějakém bohu všeobecně, ale v Bohu křesťanů a biblického zjevení: v Otci, Synu a Duchu svatém. Tento Bůh v Trojici přebývá v člověku a člověk přebývá v něm, On je pravé lůno a vlast lidských dějin. Mohli bychom říci, že Boží úplností je Nejsvětější Trojice, neboli Bůh Otec, který se ustavičně dává, Bůh Syn, který se od věčnosti přijímá od Otce, Bůh Duch, který je sama láska, darovaná a přijímaná.

Musíme chápat, že celý náš život je v této úplnosti lásky, musíme si zvyknout uvažovat a nazírat své dějiny jako součást tohoto tajemství. Ve světle této poznávací zásady je: celek ve zlomku, zlomek zaměřený k celku (srov. Forte B., Sull'amore, Napoli 1990, str. 10-14). V každé "události" našeho života se jistým způsobem promítá úplnost Trojice lásky, tak jako každá "událost" je řízena a zaměřena k takové úplnosti, jinak je bezvýznamná.

b) Začlenění negativního a objevení pozitivního. Náš život obsahuje jak pozitivní stránku, tak negativní. Obojí jsou uznávány a převzaty jako součást vlastní totožnosti, ale také jako zprostředkování zvláštní zkušenosti o Bohu.

Především je zde stránka pozitivní, která je v jistých případech doslova objevována nebo znovu objevována. Pozitiv všeho, co nám dal život od prvního dne naší existence. A je to opravdu tak veliké, že bez toho nemůžeme poznat jeho hluboký, tj. teologický smysl, a někdy ani jeho nezaslouženost. Není běžné, že by se člověk dojatě a vděčně stavěl k vlastní historii! Nenapadne nás, abychom bezděčně připustili, že jsme byli milováni bez jakékoli své zásluhy (srov. Lewisovu lásku-potřebu), ani neumíme uznat v takových skutcích dobroty vůči nám prozřetelnostní lidské zprostředkování Boží lásky! Níže se vrátíme k tomuto tématu, často opomíjenému.

Tak jako je v našem životě negativ. Negativ v různých rovinách: fyziologické, psychologické, morální. Takový negativ je začleněn, totiž uznán se všemi účinky jako nedílná součást vlastní totožnosti a jako místo a příležitost k zvláštní zkušenosti o Bohu. Procesem rozčleněným na tři momenty:

* uznání a přijetí samotného zla a jeho kořene, vzhledem k Slovu, aby se dospělo k opravdovému vědomí hříchu. Proto je důležité umět zpytovat svědomí.

* Odpuštění a smíření nejen se zlem, ale i s myšlenkou naší hluboké slabosti nebo s myšlenkou, že jsme bytosti, kterým bylo odpuštěno a že to patří k jejich konstituci. Odpuštění je součástí našeho bytí, bylo nám odpouštěno odjakživa. Jestliže milosrdenství je láska, která přesahuje spravedlnost, byli jsme stvořeni úkonem spravedlnosti, "uděláni" milosrdnýma rukama, myšleni milosrdnou myslí v milosrdném plánu. Takže odpuštění, které mámeposkytovat a přijímat, je také nejtypičtějším výrazem usmířeného člověka.

* Přetvoření a proměnění zla. Když zakoušíme, že je naše zlo odpuštěno, je samo zlo jakoby přetvořeno, stane se příležitostí k dobru, událostí, která dodává dynamiku, jež vede člověka, aby se neustále setkával s milosrdenstvím Otce (a bratří) a objevil svou totožnost tím, že ji osvobodí od manie velikosti a dokonalosti. Je to zkušenost svatého Pavla, který "se chlubí" svou slabostí, když opakovaně prosil Pána, aby ho od ní vysvobodil.

Bylo naše zlo přetvořeno a proměněno? (O tomto tématu srov. Cencini, Vivere riconciliati. Aspetti psicologici, Bologna 1992).

Nikdo nemůže tak přetvořit a proměnit zlo jako křesťan!

Díky těmto vnitřním dispozicím se stává křesťanská víra opravdu totalizující silou, která objímá svým rozpětím celý život a soustřeďuje ho, neboť působí, že se sbíhá k témuž významovému jádru. Je to víra úplná.

 

3. MEMORIA AMORIS: HISTORICKO-BIBLICKÁ VÍRA

obsah

Pojem memoria amoris (paměť lásky) je pojem augustiniánský, úzce spojený s jiným pojmem, ordo amoris, řád lásky. Víme, že Augustin používá výrazy "láska" a "paměť" jako synonyma, neboli všeobecně stanoví mezi obojím velmi významné pouto. Úhrnem vzato, láska je paměť, neboli láska připomíná a je připomínána, a současně je to láska, co obnovuje minulost.

a) Láska, která vzpomíná a je vzpomínána

Láska je paměť, protože umí připomínat přijaté dobro (a především lásku). Abychom to řekli přesněji: je to láska, která vzpomíná, a láska, na kterou se vzpomíná.

V prvním smyslu bychom mohli říci, že láska je "memoria sui", vzpomínka na sebe, ve dvojím procesu poznání a uznání: paměť se totiž rodí z poznání lásky, která se zase poznává v minulých událostech, je to skutečnost, kterou každý překvapivě nalézá ve své minulosti, je to vděčný objev (přesně, ri-conoscenza, nové poznání), vědomí, že jsme už byli milováni, nakolik jsme existovali neboli byli přivedeni k životu dobrou Vůlí, která nám dala přednost před neexistencí. V paměti lásky, memoria amoris, v tomto prvním smyslu, je láska to, co je vzpomínáno, je to cenný předmět ("amoris" je míněno jako předmětný druhý pád), který dovede dobrá paměť oživit a nikdy na něj nezapomíná.

V této perspektivě je paměť láskou, vůlí být, a to být sebou s vlastní historií (přijaté lásky), je to vůle vyhnout se smrti, totiž smrti, jakou je zapomenutí na to, co má cenu pro vlastní totožnost. Je to snaha znovu nalézt a udržet důslednost existování, onu červenou nitku, která spojuje všechny prožité události a vrací je k počátku, který jim dává smysl a účel.

Ale aby se mohla provést tato historická, vděčná a dojemná revize, je nutný pohled lásky a blahovůle, protože jenom tato vnímavá pozornost si může všimnout dobra s vděčností a dojetím. Je to v tomto případě láska a typická vnímavost lásky, podmět ("amoris" je nyní míněn jako subjektivní 2. pád) úkonu vzpomínání a to, co uschopňuje člověka vzpomínat na lásku, která mu byla věnována, neboli uznání, i v rozporech a mezích života, nezaslouženě obdržených dober; je to příznačný pohled lásky, který činí jednotlivce citlivým a pozorným, aby si povšiml znamení a důkazů lásky, ať jsou skutečně nebo zdánlivě sebenepatrnější, které vzbuzují v srdci základní vděčnost vzhledem k životu, k druhým, k Bohu.

Takto chápaná "memoria amoris" v podstatě umožňuje a vyžaduje objektivní a realistický, a proto podstatně pozitivní výklad vlastní historie jako daru, který jsme v každém případě obdrželi. To je cenné zdůraznění a níže se k němu vrátíme.

 

b) Láska, která znovu buduje minulost

Někdy to nejde tak snadno, protože v minulosti jsou také rozmanité události negativní, spojené, ale ne nutně, s odpovědností vlastní a druhých: viny, traumata, zklamání, odmítnutí, různé nehody, boje, meze atd., které často zatěžují paměť a nadále negativně podmiňují přítomnost.

Nuže, v takových případech láska je paměť, která nejen vzpomíná a zaznamenává, ale také znovu buduje minulost. Dělá to různým způsobem.

* Především jaksi znovu začíná. "Ordo amoris", neboli láska, která respektuje a miluje řád láskyhodnosti bytostí, když se stane životním stylem a je hluboce zakořeněna v člověku, má přetvořující účinek. Upravuje způsob, jak podmět vnímá sám sebe a druhé, minulost i budoucnost, dává mu nově pocítit jeho odpovědnost za život, obdržený dar, který zavazuje jednotlivce, aby vrátil, co mu bylo darováno, jako i za minulost, ve které je takový dar v každém případě uzavřen (a řád lásky je jistým způsobem poznatelný, i když třeba jen jako nástin), protkán nevyhnutelným negativem nebo jistým ne-řádem, a konečně za budoucnost, ve které se bude muset dar vyjádřit vždycky s logikou řádu lásky. Je tomu tak, jako kdyby jednotlivec v míře, v jaké objevuje postupnou láskyhodnost bytí a učí se tak milovat to, co je vnitřně hodno, aby bylo milováno, pohlížel na svou minulost z tohoto nového orientačního bodu, jako by to byl právě nový začátek, ale četl by to odlišně, osvojoval si skryté smysly a objevoval v nich pozitiv, zapomenutý nebo přehlížený, nebo snad ukrytý za nevyhnutelným a někdy jen zdánlivým negativem, nebo se smířil se skutečným negativem, který je součástí každé lidské historie.

V důsledku toho, čím výše míří člověk ve svém dialogu lásky nebo čím více dovoluje, aby byla jeho láska přitahována něčím objektivně hodným lásky, tím víc je jeho láska schopna vlít život do minulosti, objevovat ji a dělat z ní součást řádu lásky, která dává soudržnost a "řád" každé události.

* Právě v tomto smyslu podle Augustina láska přetváří minulost "zamrzlou" (zamrzlou kolem negativních vzpomínek nebo vzpomínek na něco negativního, nedostatečně přepracovaného a integrovaného) v přítomnost, která plyne, a dává jí její povahu jako času v jeho plynutí a ne času nenapravitelně uplynulého ("praetereuntia tempora, non praeterita", Augustin, Vyznání, PL XXXII,XI,26,33). Proto bojuje Augustin proti pohanské víře ve fatum, osud, proti víře, která pokládá tíhu minulosti za nezměnitelnou, nebo proti naturalistické chronolatrii, podle které se měří čas pravidelným během hvězd. Naopak silně zdůrazňuje možnost obnovit a "žít" a oživit svou minulost, postavit se k ní tvůrčím způsobem, svobodným od "ordinata dilectio". Láska jistě neruší zpětně to, co se stalo, a ještě méně na to zapomíná. Ale posuzuje to jako dosud neuzavřené, znovu otvírá jeho procesy, znovu zkoumá jejich akta, opravuje výroky. Končítím, že u každého vykupuje tíži překonaných konfliktů, řeší nerozhodnosti, odpoutává existenci od mrtvého a nevykoupeného bodu. (To je zkušenost sv. Augustina a čisté a jednoznačné poselství, které nám přichází z jeho Vyznání).

* V tomto bodě nastupuje křesťanské odpuštění. Právě milosrdná láska, která se inspiruje Bohem a řádem lásky spojeným s křesťanským zjevením (a s Kristovým křížem jako s jeho vrcholem), umožňuje zapojit prožitky, z jakékoli pohnutky nebo viny vlastní nebo druhých "zablokované", do různých a širších obzorů a znovu otevřít dráhy, prohlašované za uzavřené. Nakolik je láska-paměť nejvlastnějším začátkem, závisí na ní nové započetí času, které izolování se v sobě nebo beznaděj nebo spáchané či utrpěné zlo nebo způsobené či utrpěné ublížení, nebo výčitka nebo odpor nebo neudělené nebo nevyžádané odpuštění ztrpčily nebo učinily svrchovaně povážlivým. Láska-paměť nepřekrucuje ani nepopírá to, co bylo, ani to nemrzačí a nenutí to, aby se to vtěsnalo do aprioristického schématu, ale - poznamenává Bodei ve svém komentáři k Augustinově pojetí - ustavičně to znovu překládá, zaměřuje to podle šíře přítomnosti a podle toho, co zakouší a objevuje člověk v přítomnosti, tj. podle řádu lásky, který spojuje minulost, zejména onu, která je bez lásky, s širšími souvislostmi (srov. Bodei, Ordo amoris. Conflitti terreni e felicita celeste, Bologna 1991, str. 114). Láska-paměť rozšiřuje sebevědomí jednotlivce a činí ho stále bystřejším a odpovědnějším za jeho minulost (Augustin, De musica, PL XXXII,VI,8,21). Právě proto láska-paměť umožňuje znovu a znovu objevovat totožnost osoby a vedoucí nitku, která zahrnuje celou existenci, o níž se nakonec zjistí, že byla předem uspořádána v lásce a že hledá stále vyšší řád.

U Augustina není paměť antikvariátem, jehož hlavním účelem je uskladňovat vzpomínky, ani to není bezbřehé moře, na jehož hladině plovou náhodně pozůstatky minulosti. Je to postupné integrování a sjednocování duše se sebou samou a se svou historickou tradicí, chápání sebe a zakořeňování ve své větší šířce, v stále jasnějším vědomí a v hlubší zkušenosti o lásce, jež objímá celou existenci a je větší než jakékoli omezení a jakýkoli hřích. Celé Augustinovo dílo je jen "vyznáním" této pravdy nebo "památkou" této lásky.

 

c) "Memoria amoris" a "ordo amoris"

Memoria amoris tedy patří ke struktuře lásky. Z takové paměti, která zahrnuje celý život v jeho úplnosti, je totiž odvozena láska, neboli: ze zkušenostní jistoty lásky, která byla vždy věrná, se rodí jistota, že tato láska bude stále věrná, a tedy se rodí i touha být jí věrný, milovat svobodně a nezištně, bez jakékoli obavy, že se jí nedostalo dost citu, a bez potřeby dostávat ho stále víc (Aug., De diversis quaestionibus, PL XL, XXXV, 35,1-2).

Naopak, jestliže je vděčnost pamětí srdce, když paměť zapomněla na lásku nebo je neschopna vděčně na ni vzpomínat, je vděčná jistota, o níž je řeč výše, vystřídána strachem a caritas, láska, se změní a zvrhne v cupiditas, v žádostivost, tj. v lásku, která neumí vzpomínat nebo vzpomíná špatně nebo jen částečně nebo výhradně na to, co je negativní nebo co za takové pokládá, je neschopná připomínat si přijaté dobro. A tedy se zvrhne v lásku, která nerozšiřuje vědomí, ale ochromuje ho, která se nesoustřeďuje ve vzpomínce na přijaté dobro, ale usiluje o žádoucí výdobytek, která neděkuje, ale dělá si nároky, která není vděčná, ale domáhá se.

Žádostivost je zejména přemrštěný "appetitus habendi", touha mít, která vyplývá z nejistoty, jež zase závisí na "metus amittendi", na strachu, že nemá dost, že se jí nedostalo dost lásky nebo že ztratí to, co bylo namáhavě získáno nebo vydobyto. Je to láska částečná, která plyne z částečné paměti, nebo láska "zapomnětlivá", která se stává nezřízenou "dilectio", jež nerespektuje strukturu lásky (srov. Bodei, Ordo, 119).

 

d) Paměť afektivní a paměť biblická

Jak probíhá tento proces aktivního a rozumného vzpomínání, otevřeného budoucnosti, protože je věrné minulosti, vysvětluje nám také lidská věda.

Psychologie totiž, a zejména bádání M. Arnolda, o kterém jsme se již zmínili, nás učí, že v každé lidské bytosti existuje citová paměť. Je "živou dokumentací historie citového života každé osoby" (Arnold M., Feelings and Emotions, New York 1970, str. 187). Zaznamenává nejen, a ne nutně, jednotlivá fakta, ale i emoce s nimi spojené. A snaží se tyto emoce znovu aktivovat - vzbuzením odpovídajícího citu - když se v přítomnosti dostaví situace obdobné těm, které původně způsobily tuto emoci nebo o kterých se to člověk domnívá. Jestliže se mi například dostalo důvěry a přijetí od mateřské postavy, ponesu v sobě tuto prvotní zkušenost jako nesmazatelný údaj, neboli onen citový vtisk mi zůstane v mysli a v srdci tak vrytý, že budu očekávat stejný postoj a stejnou lásku od postav, které mi jistým způsobem připomínají matku (je třeba si všimnout, že současnývýklad je zcela subjektivní a často neuvědomělý a řídí se kritériem skutečné nebo jen symbolické podobnosti).

Celkem vzato, afektivní paměť ovlivňuje vnímání a vytváří přesná očekávání, předem disponuje osobu, aby jednala a reagovala podle již učiněné zkušenosti, a v přesvědčení, že se předmět nezmění, ale zůstane stálý (srov. Cencini - Manenti, Psicologia, 52-54). Právě v tomto smyslu upřesňuje Arnold: "Protože je nám (afektivní paměť) stále k dispozici a hraje velmi důležitou roli v hodnocení a výkladu každé věci kolem nás, může být nazvána líhní každé zkušenosti a každého jednání (...). Je však také silně osobní reakcí na zvláštní situaci a je založena na neopakovatelných zkušenostech a předběžných dispozicích jednotlivce" (Arnold, Feelings, 187; srov. týž, Emotion and Personality, New York 1960, str. 186).

Až potud psychologie. Nuže, míníme-li afektivní pamětí nejen bezděčný proces, který začíná v prvních letech života, nýbrž působnost, která zahrnuje celého člověka v průběhu celého jeho života, poskytuje nám tento pojem velmi zajímavé podněty, abychom pochopili, co se děje také v mysli a srdci věřícího a v paměti celibátníka.

Existuje totiž afektivní paměť, která je typická pro věřícího. Je to paměť údaje nebo zkušenosti "prvotní". Je prvotní, protože byla původem rozhodnutí pro víru. Je to setkání s Božím otcovstvím, jakoby nezrušitelný vtisk nebo rána, která se nezaceluje. Tato zkušenost může být spojena s nějakou událostí nebo se zvláštní situací, nebo to může být něco pomalu a přímo vstřebávaného životem a vlastní historií, jako i prožitkem a moudrostí druhého. Důležité je, že to zanechalo v srdci a mysli věřícího jistotu, že tento Bůh je Otec a že bude nadále Otcem. I uprostřed protivenství. Růst ve víře znamená denně vzpomínat na toto otcovství a čelit životu s jistotou, že pochází od této paměti a ochotně jednat za každé okolnosti jako Boží děti. Taková zkušenost o Boží lásce je opravdu, řečeno slovy Arnoldovými, "líhní každé zkušenosti a každého jednání". Nebo lépe, zkušenostní setkání s Božím otcovstvím a úkon víry jsou konec konců pravé, když jsou skutečně líhní každé následné životní zkušenosti.

A je to také podmínka pro volbu celibátu.

"Prvotní" zkušenost Božího otcovství má být nutně původem autentického rozhodnutí v tomto smyslu, přesně tak, jako silná a uklidňující zkušenost mateřské lásky poznamenává nezrušitelně budoucí citový život lidské bytosti. Je to skutečný vjem, totiž má význam i citový, nejen intelektuální a teoretický, mít dlaně označené Bohem (srov. Iz 49,15); je to plná jistota, že i kdyby mohla žena zapomenout na své nemluvně, "já na tebe nikdy nezapomenu" (Iz 49,15). Je to vidění, naděje, očekávání, předjímání, memoria Dei, v dojatém postoji užaslé vděčnosti a láskyplné kontemplace. Celibátník pro Boží království nemá v mošně na zítřek nic jiného než tuto jistotu, která je jeho bohatstvím a jeho zárukou, a zároveň mu dává odvahu obětovat se, být živou pamětí této lásky.

Současně však je tato afektivní paměť nejen zakořeněna v minulosti, není to jen odkaz na dobu ...zasnoubení nebo na líbánky, nebo vcelku na jedinečnou a ojedinělou událost. Naopak je to "připomínání" v plném smyslu toho výrazu (biblickém i psychologickém). Připomínání jako ustavičné navazování vztahu mezi pravdou víry a vlastní historií, mezi původní událostí a jejímpokračováním ve vlastní existenci, mezi počátečním zjevením Boží lásky a dalšími zkušenostmi s touto láskou. Paměť roste a obohacuje se, hledá, někdy i krušně, stále nové a stále plodnější syntézy. Není jen líhní každé zkušenosti a každého jednání, ale je to plod každodenního prožitku. Není to jen dar, z kterého se můžeme těšit a který pochází shůry, ale je to především pozorný objev existenční soudržnosti, která spojuje navzájem rozmanité životní cykly jednotlivce (Poznámka: Tímto typem analýzy se mezi jiným lišíme od výkladu poněkud staticko-pasivního nebo přehnaně kontinuistického Arnoldova a vyhneme se tomu, že bychom nakonec chápali afektivní paměť podstatně jako zpětnou symboliku.)

Afektivní paměť celibátníka je nepřetržitým cvičením víry, naděje a lásky, o němž jsme řekli, že umožňuje pozorovat ve všech obdobích života vytrvalou přímočarost Božího plánu a Boží lásky, onu červenou šňůrku, která se vine vlastní historií a svědčí o její věrnosti.

A netvrdíme, že je to operace pokojná a laciná!

Lidský osud celibátníka je vždycky složitou a členitou historií, která se nedá přečíst jediným povrchním a nezúčastněným pohledem, jenom duchovním nebo jenom pozemským. Je to historie srdce z masa, kterému dal Bůh "nemožnou nabídku", srdce svedeného Bohem, jím vyzkoušeného, kterému dal Bůh vyrůst, vychovával ho a učinil ho dospělým. Ale vždycky je tělesné. Proto je citlivé pro všechno, co přitahuje lidské srdce: pro bezprostřednější a třpytivější nabídky, pro konkrétnější a dostupnější city ...

Ale také existuje historie Boží, historie lásky, která se nikdy neunaví ani nevzdá, která se nestáhne zpět před slabostí a zradou, před vypínavostí a nestoudností tvora, který dává před ním přednost svým malým láskám.

On ví, jak je toto srdce utvořeno, dobře ví, že někdy nezná míru. Nenechá se odradit, tvrdošíjně mu dál nabízí sám sebe jako míru tohoto srdce. Znovu mu nabízí smlouvu, opakuje návrh, znovu ho svádí ...ale nebere zpět dané slovo, neboli nezmenšuje dosah toho, co nabízí člověku a co od něho žádá. A to vždy přesahuje to, co může srdce člověka dát a přijmout a co může jeho mysl rozluštit a pochopit.

A zároveň je to vždycky nabídka podle míry tvora a podle jeho životního stupně. Mohli bychom říci, že pro každý okamžik života každého člověka je "řečeno" Boží slovo pro něho, slovo, které k němu dospěje a osloví ho v onom přesném okamžiku a nabídne mu "v oné situaci", podle jeho věku, podle jeho zralosti a vnitřní žízně, podle jeho duchovních potřeb a podle jeho existenčního ideálu, aby ono slovo přijal a otevřel se oné lásce. Tajemná syntéza největší provokace a hlubokého přijetí a pochopení!

A právě tenkrát, když se nechá tělesné srdce dotknout tajemstvím, odhodlá se vrhnout se do nemožného dobrodružství, zamilovat se do Boha a milovat bližní Božím srdcem!

Někdy se trochu učí tomuto umění, cvičí se v něm jako normální učeň, nastiňuje plán, pozmění ho, uloží ho nebo ho odhodí, znovu ho vezme, opraví, vylepší, zdokonalí, a také protrpí ...Udělá z něho svůj důvod bytí a smrti.

Je to láska, která ho doprovází po všechny dny jeho pozemského putování, dělá mu opravdu společnost v dobrém i zlém údělu; překonává krize a normální období každé lásky, která s ním stárne nebo "se omlazuje": láska mladá, potom dospělá a pak zralá, až s ním současně zemře. Z touhy po lásce, která se rodí,je potírána a pak osvobozena a nakonec uskutečněna. Dává všemu smysl. Ve zkušenosti velké lásky všechno, co se děje, stává se událostí ve svém obvodu nebo nabývá smysl ve vztahu k němu (srov. Guardini R., Il Signore, Milano 1955, str. 316-323).

Afektivní paměť celibátníka je toto všechno. Je to celá tato historie lásky, která roste a je každým dnem bohatší a opravdovější, božštější a lidštější, tak cenná, že nemůže být ztracena a že jeden den přenese do druhého dne. Historie psaná Bohem na srdce z masa ...

Afektivní paměť celibátníka je panenská paměť Mariina, té, která "uchovává v srdci" slovo, také a především slovo tajemné, událost, které nerozumí (srov. Lk 2,19.51). Je pannou také pro toto: neznásilňuje slovo, ani pod záminkou, aby ho pochopila, nepopírá ani nevzdaluje od sebe to, co je větší než její mysl a než její výkladové kategorie, ale přijímá to v srdci, dává tomu prostor v životě, činí to pamětí. Proto v ní může slovo nalézt příbytek, až se z ní "zrodí". Proto je Panna vzorem každé panny!

 

e) Biblické kategorie

Guardini říká, že pro pochopení, kým je Bůh pro nás, máme dvě cesty: buď studium Písma nebo pozornost pro náš osobní život (srov. Guardini, Accettare, 31-33). My tvrdíme, že se tyto dvě cesty navzájem nevylučují, ale že jsou slučitelné v cvičení, které navrhujeme: čtení a psaní vlastní historie ve světle Písma svatého a přesných biblických kategorií.

Jako by se bible stala zrcadlem, ve kterém vidíme zobrazenou svou existenci, nebo pozadím, na které ji promítáme. Dějiny Izraele vyprávějí o tom, co Bůh dělá s tvorem, kterého si vyvolil, vypráví o Božím způsobu jednání s člověkem, nebo jak říká hluboký izraelský myslitel: "Bible nemluví o tom, jak člověk vidí Boha, nýbrž především jak Bůh vidí člověka. Bible není teologie člověka (udělaná člověkem), nýbrž antropologií Boha, která se zabývá člověkem a tím, co on žádá, víc než Boží přirozeností" (Heschel A. J., L'uomo non e solo, Milano 1970. str. 135). Proto číst život ve světle bible znamená objevit jeho pravdu, to, čím náš život může a má být podle Božího plánu, neboť Bůh s námi jedná, jako kdysi jednal s našimi otci.

Konkrétně to bude znamenat, že máme brát ústřední a nejvýznamnější události Izraele jako parametry, jako klíče četby i naší osobní existence. Existuje pojem biblická kategorie. Jím se stává bible hermeneutikou našeho života, neboli Boží slovo se stává exegetickým nástrojem naší historie.

Psát vlastní život se stává v tomto bodě vysoce duchovní činností duchovního člověka, který pátrá po Božích krocích, po tom, co Bůh udělal, aby nám vyšel vstříc, aby se dal poznat, aby vyjádřil svou lásku k člověku. A každá lidská historie se zase stává historií Boží, Bohem promyšlenou a naplánovanou, tak jako je historie Izraele Božím slovem a projevem.

Věřící tedy věří vírou historicko-biblickou, která je typická pro křesťany.

 

4. ZÁKON SOUSTŘEDĚNÍ VŠEHO V KRISTU: KŘESŤANSKÁ VÍRA

obsah

Plánem Otce, který chtěl a stvořil všechno v Kristu, je soustředit v něm, ve svém Synu, všechno stvořené a usmířit všechno se sebou "jeho krví prolitou na kříži" (Kol 1,20). Hymny Kol 1,15-20 (Kristovo prvenství) a Ef 1,3-14) (Boží plán spásy) naznačují jistým způsobem základní měřítko našeho cvičení: všechno, co je součástí našeho života, musí být prožíváno a zpytováno, rozjímáno a promýšleno, přeznačeno a přepsáno na pozadí Synova života, jeho tajemství a jeho prvenství jako původu a cíle naší existence. Jestliže je tedy bible exegetickým klíčem našich dějin, jsou Ježíšův život a jeho tajemství vrcholící v "události" kříže ještě přesněji a specifičtěji, je-li možná, hermeneutickým měřítkem našeho života. Všechno je soustředěno v této "události", která opravdu dává smysl všem dnům naší existence a shrnuje je.

Je ještě jiný aspekt onoho zákona úplnosti, který jsme už vzali v úvahu a který bychom mohli formulovat takto: úplnost mého života je obsažena a naznačena v úplnosti Kristových tajemství.

A je-li toto událost, která se již stala, má věřící uznat tuto milost, milost, že byl "požehnán", "vyvolen" a"předurčen v Kristu" a "působením Ježíše Krista" (Ef 1,3-6). Kristův život v kristologii svatého Pavla a Otců má pokračovat v životě věřícího (Gal 2,20), má se uskutečňovat ve všech věcech a ve všech tvorech (Ef 1,23). Nic nechybí jeho utrpení, jen to, že má nějakým způsobem pokračovat v životě učedníka. Je to logika celého Krista ("Christus totus") (Kol 3,11), logika ztotožnění se Synem, ve kterém jsme my všichni syny.

Čtyři praktické směrnice nám mohou pomoci v této existenční četbě ve světle tohoto soustředění našeho života v Kristově úplnosti. Každý se má cvičit v tom, aby:

* probíral se svými vlastními city objektivní tajemství Ježíšova života. Toto předkládá církev odjakživa každému křesťanu liturgickým rokem a svátostným životem a toto silně zaznívá v úvodu hymnu o sebezmaření: "Mějte v sobě to smýšlení, jaké měl Kristus Ježíš" (Flp 2,5). Cílem je spolupracovat s Duchem, který nás připodobňuje Ježíšovi a činí z nás osoby věřící, doufající a milující. Je to fáze kontemplativní a měla by nás přitahovat ke Kristovu životu, k jeho způsobu bytí.

* Probírat s Ježíšem subjektivní historii svých vlastních citů. Neboli zpytovat se o povaze svých citů, emocí, podnětů, pohnutek jednání, sympatií a antipatií, přitažlivostí a odporů atd. A to proto, abychom se poznali, srovnávali se s city a stylem Krista a věděli, v čem se máme obrátit. Je to moment zamyšlení nad sebou a pokání.

* Probírat si před Kristovými tajemstvími svou historii. Účel je jasný: abychom objevili fáze svého života, v nichž nás Pán žádá, abychom v sobě obnovili a oživili jeho tajemství spásy. Mohli bychom udělat zajímavé objevy; někdy událost považovaná za negativní, utrpení, nespravedlnost, pomluva, zápas atd. by se mohly ukázat jako momenty, které obsahují a ještě udržují onu

Boží nabídku. Je to moment srovnání a ztotožnění s Kristem.

* Oživení subjektivních citů jako zprostředkování objektivní milosti. Tato fáze je spojena s první, ale ideálně by se měly city teď pomalu "obracet" a osvědčovat novou přitažlivost. Co bylo předtím odmítáno a bylo to nežádoucí, je nyní vnímáno, třeba namáhavě a dosud bolestně, jako vzácná příležitost k ztotožnění s Kristem a k uskutečnění pravého já. Život je nyní radikálně přepsán. Je to chvíle hluboké modlitby, přijaté jako dar Ducha a soustředěné na Syna, který se nechává milovat Otcem. Ústřední místo v něm má slovo, které proniká až do hlubiny srdce.

Tímto cvičením se dospěje k jistotě, že opravdu v každé věci, v každé události, v každé situaci je přítomen Bůh. Jeho bezvýhradná a absolutní láska je vnímána a dostává odpověď v ubohých a relativních zlomcích, z nichž se skládá naše existence (srov. Uriati, La totalita, 21).

 

5. SVOBODA DÁVAT SMYSL VĚCEM: OSVOBOZUJÍCÍ VÍRA

obsah

Události stvoření a naší historie nemají vždycky logický smysl. Jsou některé situace nesmyslné a absurdní, jako důsledek užívání nebo výkladu svobody člověka (např. utrpěné bezpráví), ale také jako důsledek spleti příčin nebo okolností, které nezávisí na samotném člověku (např. přírodní pohroma). Nové čtení vlastní historie zahrnuje i takové události "beze smyslu" a má za účel vykoupit je z jejich bezvýznamnosti. Má-li věřící začlenit takové skutečnosti, které jsou přesto součástí jeho života, do své volby, znamená to především, že jim má dát smysl, že má přičítat význam tomu, co se událo.

Myslím, že toto dělat je typické vyjádření svobody člověka, ano zde začíná lidská svoboda, když se člověk učí dávat význam situacím, které, jak se zdá, žádný smysl nemají, dávat souvislost něčemu, co se zdá absurdní, vnášet smysl tam, kde neexistuje. "Nesmyslné situace," tvrdí Molari, "může člověk prožívat jen za podmínky, že se mu podaří vnést smysl tam, kde neexistuje" (Molari C., Perché v "Consacrazione e servizio", 5/1992/49). Ale toto platí i zpětně: minulé události postrádající logické souvislosti nebo zkřížené nepříznivým osudem mohou být člověkem přijaty za podmínky, že do nich umí svobodně vnést smysl. Člověk to může udělat, a opakujeme, že právě toto je jeho důstojnost a svoboda, kterou mu nikdo nemůže vzít. Minulost zůstává nadále živá a přítomná v jeho rukou, čeká, že dostane smysl, který jí může dát jenom on. Jenom pak je člověk subjektem svého existování. Minulost přestane být dobou odcizenou a stane se skutečně součástí jeho já. Ale především vyjádří člověk v tomto bodě, že je věřící, a víra ukáže svou výmluvnost a svou spojitost se životem.

"Před nepochopitelnými fakty," pokračuje Molari, "není otázkou, proč se to stalo, ale jaký postoj zaujmout, aby to, co se stalo, mělo smysl." Člověk totiž může pozměnit hodnotu dějinných situací a může dát nová zaměření i událostem stvoření" (tamtéž, 50).

V podstatě udělal toto Ježíš. Příkladně prožil tuto lidskou tvůrčí funkci a schopnost, a to tak dalece, že dokonce i ze své nesmyslné a absurdní smrti udělal událost všeobecné spásy. "Bůh byl skutečně nepřítomen a jenom Ježíšova bezpodmínečná láska ho ještě zpřítomňovala na místě opuštěnosti a smrti. Tímto způsobem vnesl smysl tam, kde neexistoval, uvedl v chod hodnotu, kde žádná hodnota nebyla, zpřítomnil Boha tam, kde ho lidé učinili nepřítomným"(tamtéž).

Víra je přesně to, co dovoluje dát smysl vlastnímu prožitku se všemi jeho rozpory a nesouměrnostmi. Je to nejplnější a nejvíc osvěcující způsob, jak dát smysl vlastní minulosti, protože ji zapojuje do rámce, který je také významný, schopný dát smysl i tomu, co se zdá lidsky naprosto beze smyslu.

Tento způsob věření hluboce osvobozuje člověka a je snad nejbarvitějším výrazem svobody věřícího.

Metodologická pozornost pro práci:

* Nejde o nějaké školní cvičení nebo o psychologický test, ani o pouhou psychodiagnostickou introspekci, nýbrž o opravdovou a vlastní duchovní operaci, typickou pro věřícího člověka, i když využívá psychologických podnětů.

* Musí se dělat v ovzduší hluboké modlitby, a to modlitby k Duchu svatému, který je Boží pamětí a dobrou pamětí člověka.

* Nespokojit se s celkovým a souhrnným pohledem, nýbrž věnovat pozornost podrobnostem, "stéblu" z naší zahrádky nebo "lehkému vánku" Eliášovu.

* Nemít naspěch ani si nedělat nárok všemu ihned porozumět. Jsou a mohou být jisté skutečnosti nebo okolnosti v našem životě, které dosud neumíme pochopit a rozluštit. Přijde čas, kdy je plně pochopíme. Kdo se může domnívat, že ihned všemu rozumí? Lepší je tedy ponechat jednu bílou stránku na každou stránku popsanou (nebo použít folie a kroužky).

* Nedomnívat se, že už umíme nebo že jsme už udělali takovou práci.

* Co nejvíc utíkat před "společnými místy", před hotovými frázemi, předpojatostmi, přibližnými a povrchními výklady.

* Učit se umění namáhavého "nadhledu", těžit z událostí, stále si připomínat, jak umístit událost nebo podrobnost do celkového životního rámce nebo minulost do budoucnosti.

* Zejména jde o to naučit se "modlit se v událostech", zvláště v těch, které je nejtěžší přijmout a pochopit.

* Z této práce by měly pozvolna vzejít tyto výsledky:

- lepší poznání sebe a vlastního životního programu;

- lepší poznání Boha a jeho fyziognomie;

- smysl pro hlubokou vděčnost za život a za mnoho osob;

- větší odpovědnost za život vůbec;

- smysl pro období na vlastní životní cestě;

- osobnější modlitba a víra (žalm 151 nebo osobní Magnificat);

- větší znalost posvátného textu.

 

 

JISTÉ BIBLICKÉ KATEGORIE

 

V tomto bodě vám předkládám, jenom pro zjednodušení, některé z početných biblických kategorií, které by mohly posloužit jako klíč k výkladu naší existence, jež byla zbudována, jak jsme řekli, podle vzoru vyvoleného národa. Každý může nalézt v Písmě svatém ještě další. Zde uvádíme jen některou z nejklasičtějších a zároveň uvádíme jisté podněty, nic než pouhé podněty, k jejich aplikaci na osobní kontext.

Pamatujme, že biblické kategorie jsou parametry pro výklad toho, co jsme prožili.

 

1. STVOŘENÍ

obsah

Bůh stále tvoří. Úkon stvoření (Gn 1,26) není jeden úkon, který je umístěn jenom na začátek mého života, ale je to ustavičné dění v čase. Každý životní okamžik nese v sobě stopu Božího tvoření.

Bůh mě tvoří a přetváří (Iz 65,17) podle svého obrazu a své podoby. Jenom on může ve mně uskutečnit tento obraz, dokonale promítnutý v jeho Synu. Ale já mohu a mám poznat v minulém životě všechno, co Bůh vykonal, aby mě učinil podle obrazu Syna.

Bůh mě tvoří podle svého obrazu a své podoby: to také znamená, že je má totožnost poznatelná jenom v totožnosti jeho, že "je skryta s Kristem v Bohu" (Kol 3,3). Není pochopitelná mimo toto bytnostné pouto (jako ratolesti s révou, ovce s dobrým pastýřem atd.).

Když je člověk stvořen podle jeho obrazu a podoby, znamená to také, že může stát před Bohem, že je jím vyvolen za partnera rozhovoru, že má od něho schopnost milovat jeho způsobem, být otevřený druhým, být strůjcem svého vlastního osudu atd.

Pamatovat na stvoření znamená také pamatovat na ty, kdo byli prostředníky Boží tvůrčí činnosti, na mé rodiče. Vzpomínám-li na to, co jsem od nich zdarma dostal (a od mnoha jiných osob), připomínám tím první zkušenost o Bohu ve své historii. Dokazuji tím hlubokou vděčnost.

 

2. ZAHRADA

obsah

Je to místo, kde mi dal Bůh narodit se a růst, kde pokračoval ve své tvůrčí "práci", když projevoval nesčetné známky své otcovské a tvůrčí dobroty. Zahrada je obydlí, dům, který mi Bůh vlastnoručně postavil a kde mě chce potkávat ve společenství lásky (Gn 2,8). Zahrada je květnatý obraz, není to divoká příroda, "vzniká, když se stane příroda důvěrným a životním prostředím člověka. Takto se stává zahrada obrazem důvěry, do jaké Bůh připustil lidi. V zahradě přebýval Bůh na počátku se svými lidmi. Když je v dalším textu řečeno, že se Bůh navečer "procházel po zahradě za vlahého vánku" (Gn 3,8) a zavolal na lidi - jak dělával ipředtím, takto můžeme v myšlence pokračovat - není to obraz důvěry Boha, nevyčerpatelného ve své intimní kráse?" (Guardini, Accettare, 68).

Ale aby byla zahrada, kterou Bůh pro mne stvořil, symbolem a místem této blízkosti a důvěrnosti s Bohem, musím si probrat svůj minulý život a

* uznat, že každé stéblo vypráví o něm a o jeho prozřetelnosti; je znamením jeho pozornosti ke mně; stéblo mi to dává poznat nejen ve velkých okolnostech mé historie, ale i v malých ...;

* objevit mnoho zahrad jako životních prostředí, která Bůh pro mne stvořil (osoby, situace, události, fakta atd.);

* zahrada je také "vinice", která měla všechnu Boží péči a byla jistým způsobem zaplacena (Iz 5,1-7);

zahrada jsou réva a ratolesti: (Jan 15,1-8);

zahrada jsou Getsemany: (Lk 22,39-46; Mk 14,32-42), místo dosud intenzivní, i když obtížné důvěrnosti s Otcem.

V každém případě nám zprávy o stvoření sdělují důležitou pravdu, vyjádřenou dovětkem, který se v Gn 2 sedmkrát opakuje: "Bůh viděl, že to, co stvořil, je krásné a dobré ..." A jako předpoklad a optimistický příslib pro naši práci víme a jsme jisti, že to, co Bůh udělal pro nás, je pravdivé, dobré a krásné.

Naší prací je hledat onu pravdu, krásu a dobro, které Bůh rozesel v našich dějinách.

 

3. PÁD

obsah

Soulad mezi Bohem a člověkem naznačený společnou večerní "procházkou" za vlahého větříku, je však rozbit. Bůh "vyhnal člověka ze zahrady" (Gn 3,23). Toto vyhnání ven je vzdálenost mezi Bohem a námi, vzniklá roztržením následkem viny, k níž došlo ďábelským pokušením. Pokušení je událost, která ihned charakterizuje existenci člověka.

Gn 3,1: Jak pokouší zloduch člověka a co mu pokušením dává?

Zloduch se pokouší naočkovat do mysli a srdce člověka pochybnost: Bůh není tak dobrý, jaký se zdá, nedůvěřuj mu! Ďábel se totiž pokouší představit Boha jiného, který klame; Boha, který stvořil všechno pro člověka, a teď mu ukládá, aby nejedl ze žádného stromu v zahradě; Boha otce jako pána, který tvora klame a podvádí; Boha, který nejdříve slibuje, a potom "tě ošidí". Celkem vzato, je to opak Boha věrného slibu.

Gn 3,2-3: Zdá se, že Eva zpozoruje hadův trik, ale dodá podrobnost, která není pravdivá ("nesmíte se ho ani dotknout"), a tak dokazuje, že pochybnost o Bohu se jí už vplížila do mysli a do srdce.

* Uvažujme, jak často se zlý duch pokouší znetvořit v nás obraz Otce, Božího otcovství, a naočkovat nám třebas po maličkých dávkách pochybnost o něm ...

* V četbě minulého života je důležité vystihnout tuto skutečnost, neskutečnost antiboha. Ďábel nás pokouší především tak, že tato pokušení ihned nepoznáme jako taková. Například nám předloží velmi vysoký ideál, nadpozemskou dokonalost. Nenápadně vykreslí před naším vědomím obraz velmi náročného Boha, který ukládá nemožnou tíhu, který má přílišné nároky, požaduje víc,než ti dává, nikdy nemá dost, Boha "smutného" a nepřítele tvého štěstí.

* Mnoho našeho zdráhání, nejistot, nerozhodnosti radikálně jít cestou úplného sebeobětování, rodí se právě z "radikální pochybnosti", z pochybnosti o Bohu a o jeho otcovské lásce. Přímo nebo nepřímo vnuká každé ďábelské pokušení tuto pochybnost, je to jediné opravdové pokušení.

 

4. VOLBA

obsah

Iniciativu má vždycky Bůh, iniciativu totální a "předhistorickou" (srov. Jer 1,5; Iz 49,45; Lk 1,15; Gal 1,15; Řím 8,29). Zejména Bůh v Trojici nás volá a nás volí:

- Jsme poznáni, milováni, vyvoleni, povoláni, vysláni, předurčeni Bohem Otcem (Sol 2,13-14; Řím 8,28-30);

- posvěceni v Kristu Ježíši (1 Kor 1,2; Ef 1,3-14);

- obrozeni, oživeni, posíleni Duchem svatým (1 Sol 1,5.4,8; 1 Kor 3,16; 2 Kor 3,18; Gal 3,5.14; Řím 8,6.9-11).

Může být pro nás užitečné nalézt a poznat nesčetné volby (neexistuje jediné povolání ze strany Boha), které Otec, Syn a Duch svatý adresoval každému z nás;

* volba pocházející od Boha vždycky přesahuje to, co by si byl člověk myslel nebo mohl myslet o sobě a o své budoucnosti, není nikdy dokonale podobná tomu, co bychom si byli my zvolili. Vždycky je to něco víc, nikdy to není prosté sebepromítnutí nebo naše fotokopie. Naopak, je to objev nějaké naší nové stránky, někdy netušené a nepředvídané.

* Proto vzbuzují bezprostředně strach (srov. Lk 1,29-39). Vjem úzkosti svědčí, že máme před sebou něco nepředvídatelného. Avšak strach často způsobil, že jsme se vyhnuli Božím požadavkům, že jsme si spočítali a usoudili, že příliš přesahují naše schopnosti, a tak jsme je ...potratili.

* Kdo se spolehne na Boha a neztrácí čas kalkulováním nebo hledáním záruk, vstoupí do světa Božích přání, přenechá se moci Otce a v něm dělá "veliké věci".

* Kdo se na něj nespolehne, zůstává u svých snů, u svých malých tužeb a u svých výpočtů, které nikdy nevyjdou, spokojí se s malými plány a s malými realizacemi, a nakonec se jen opakuje.

* Můžeme nyní objevit volání a volby, které jsme kdysi propásli. Dosud jsme v době, kdy můžeme učinit ono volání aktuálním, přijmout je a pozitivně na ně odpovědět.

 

5. ZKOUŠKA

obsah

Zkouška je ...Boží tvor, vyjadřuje Boží vůli setkat se s člověkem. Je to gesto jeho prozřetelnosti.

Přesněji je zkouška vždycky výslednicí dialektiky: mezi člověkem, který učiní zkušenost o Bohu, a Bohem, který učiní zkušenost o člověku. Je správná touha a plán člověka mít zkušenost o božském, ale ještě dříve a víc rozhodující je touha a plán Boha potkat člověka, udělat si o něm zkušenost. Nuže, zkouška je prostředek, kterým Bůh potkává člověka. Tak je tomu v Písmě svatém a u všech Božích přátel. Dokonce v posvátném textu ani neexistuje kategorie "zkušenost o Bohu" ze strany člověka, ale opak,totiž zkušenost Boha o člověku.

Proberme si teď svou historii a tažme se:

* Kdy máme zkušenost o Bohu? Nebo kdy jsme se domnívali, že máme o něm zkušenost? Kdy nám Bůh prostě odpověděl podle obrazu, který jsme si o něm udělali? Nakolik jsme ochotni vstoupit do jiného zorného úhlu, dovolit Bohu, aby si on udělal zkušenost o nás podle svých plánů, podle svých očekávání, podle svých tužeb?

* Prostředkem srovnání při tomto zpytování našeho života může být Abrahám. Nejprve má on zkušenost o Bohu, když mu Bůh dopřeje syna. Tím, že dodrží daný slib, potvrdí obraz, jaký si Abrahám o něm udělal, že je totiž věrný. Ale když Bůh od něho požádá syna, syna zaslíbení, stojí Abrahám před absurdnem, před tajemstvím, před nevysvětlitelným ...Obraz, který si utvořil o Bohu, už neodpovídá, je vyvrácen tímto požadavkem, vyvrácen Bohem samotným!

* Toto je opravdová zkouška. Ale abychom dobře pochopili její povahu a její obdobu v našem životě, ptejme se ještě: co je to "syn"?

"Syn" je to, co jsme zplodili, je to náš bankovní účet, výsledky naší práce nebo našich schopností nebo kvalifikace, které můžeme prokázat, prostě všechno, co mluví před námi samými a před druhými o naší ceně a naší kvalitě, o naší totožnosti a důstojnosti. Někdy lpíme na tomto "synovi" nečistou a narcistickou láskou, nezřekneme se ho za všechno zlato na světě. Ale snad si neuvědomujeme, jak si pomalu děláme bůžka z toho všeho, nebo jak se stáváme nebezpečně závislými na svých úspěších nebo na tom, co sami děláme, na "synech našich synů".

* Potom Bůh, který nechce tuto nezdravou a nepřirozenou lásku, přijde a požádá od nás oběť syna, protože je to Bůh žárlivý, je žárlivý na naši svobodu. To je požehnaná chvíle zkoušky, moment utrpení, ale také velkého osvobození. Obvykle to hned nepochopíme, zřídka jsem k tomu okamžitě ochotní.

* Mít oko věřícího znamená vidět v takové situaci, jak Bůh, nanejvýš trpělivý pracovník, působí, aby nás učinil takovými, jakými nás chce mít, abychom svobodně milovali, jako on miluje, byli schopni toužit podle jeho tužeb.

* A právě pro tuto ochotu se stal Abrahám otcem věřících. A dějiny se opakují u kteréhokoli věřícího.

Zkouška je důležitým klíčem četby našeho života, je to nutný přechod a milost, je to prostředek, který Bůh používá, aby se zjevil tvoru a utvářel ho podle svého plánu (o pojmu zkoušky a zkoušky afektivní srov. Cencini, Per amore, 151-155; 186-188).

* Zkouška často zanechává znamení, které je skoro novou biblickou kategorií: JIZVU. Jizva se nezaceluje, jistým způsobem zůstává, aby svědčila, že tudy prošel Bůh nebo že tu došlo k ZÁPASU s Bohem (jiná kategorie, srov. zápas Jakobův, Gn 32,22-32), abychom se soustřeďovali stále víc na něho a pamatovali na požehnaný den, kdy nás požádal, abychom ho milovali víc než svého "syna". Panenství je jedno z těchto znamení: je to "posvátná rána" (Maritain).

6. Kolem postavy Abrahámovy, a zejména kolem vztahu mezi Bohem a Abrahámem (srov. Gn 12-22), se rýsují jiné velmi zajímavé biblické kategorie, o kterých se zde jen letmo zmíním:

ZASLÍBENÍ, POŽEHNÁNÍ, ÚMLUVA, jako výraz, že Bůh chce spasit.

obsah

Ze strany člověka nepřichází okamžitě pozitivní odpověď:

NEDŮVĚRA (slibu, že budou mít syna, se jak Abrahám [Gn 17,17], tak Sára [Gn 18,12], "smějí", neberou ho vážně, nedůvěřují Bohu a velikosti jeho plánů), SPĚCH (aby už viděli splněný Boží slib), SAMOSTATNÉ ZAŘIZOVÁNÍ Božího slibu ČLOVĚKEM (viz Sáru, která se snaží upravit a zjednodušit věci chytrou pletichou a ponoukne Abraháma, aby si opatřil syna z otrokyně. A je to krásné, velmi krásné, že pak Bůh požehná i Izmaelovi, synu otrokyně a lidského nároku manévrovat na vlastní pěst Božím plánem). Ale vůči lidským nejistotám Bůh zůstává věrný a dodrží slib, požehnání i úmluvu.

7. OTROCTVÍ

obsah

V osudu izraelského národa byl jeden příběh, událost osvobození. Tato událost dala izraelskému národu totožnost. Izrael je národ osvobozený Pánem.

Ale takové osvobození předpokládá otroctví, otroctví, z kterého právě Bůh svůj lid vysvobodí.

Bůh je ustavičně činný, aby nás osvobodil. Ale abychom mohli být osvobozeni, zřejmě si potřebujeme svá otroctví uvědomit. Jestliže si ho někdo není vědom, nevšímá si ho a ani nepotřebuje být od něho osvobozen.

Židovský národ byl opravdu otrokem. Ale to, co ho skutečně zotročilo, byl jeho subjektivní postoj. V Egyptě se měli dobře, měli hmotné výhody atd. Mojžíš je nalezl nejisté, pochybovačné, málo nakloněné opustit pohodlnou situaci.

Neznalost, nevědomost o vlastním otroctví vede k tomu, že nepozorujeme potřebu nechat se osvobodit. Proto můžeme říci, že celý život člověka je ustavičný proces osvobozování, ale že základní podmínkou je, aby člověk věděl a přesně poznal, co ho dělá otrokem.

Příznačné známky otroctví

a) Vnitřní závislost: na osobě, na prostředí, na úloze, na společenském úspěchu, na souhlasu a úctě druhých ...

b) Ztratí-li se ze zřetele základní jádro vlastní totožnosti: zatemní se vědomí vlastní totožnosti, nebo se přejde od totožnosti ontologické k totožnosti duševní (nebo tělesné). Jako kdyby to, že je člověk Božím tvorem, stvořeným a naplánovaným podle přesného charizmatického vzoru, už mu nestačilo, aby se cítil dobře, a proto si jde hledat náhradní prvky, zdánlivě víc uspokojující. V tomto nebezpečí jsme všichni. Ale rozumný a věřící člověk si má této situace všimnout. Obyčejně ten, kdo si naříká na vnější nesvobodu, nepozoruje svou nesvobodu vnitřní ...

c) Přizpůsobení se situaci: osoba, která se stane závislou, jak jsme řekli, nepociťuje potřebu ani naléhavost vyjít z toho. Tato situace jí vyhovuje, má dojem, že v ní uspokojuje své potřeby. A udělá všechno, aby odůvodnila své počínání. Vůbec se jí nezdá, že by to bylo v nesouladu s jejím životním plánem (např. bude říkat, že je to pochopitelné a ...že to prospívá duševnímu zdraví vynahradit si jistým způsobem citovou samotu atd.). Jako Hebreové, kteří se dokonale přizpůsobili egyptskému otroctví, a to tak dalece, že se jim po něm stýskalo.

d) Nedůvěra a pochybovačství: osoba závislá a pasivní raději zůstane v této situaci, než aby šla k budoucnosti, která od ní žádá, aby se změnila. Otroctví činí lidi nedůvěřivými, neschopnými přijmout Boží požadavky, takže se bojí nechat se osvobodit. Tak jako se Hebreové nenechají snadno přesvědčit Mojžíšem, když jim oznamuje Boží osvoboditelský plán.

Snad může být nyní užitečné naznačit stopu pro hledání vlastního otroctví.

Všeobecnou zásadou může být toto: musíme být pozorní pro svůj celkový život, a ne jenom pro některá hlediska. Konkrétně se to může dít probíráním těchto pasáží:

a) Pozornost na chování, na nejviditelnější nebo nejvnímatelnější prvek, na počínání (které se nejvíc opakuje, i v odlišných situacích), na záliby a city, na sympatie a antipatie, na to, co mě těší nebo trápí, na reakci vůči úspěchům a neúspěchům, na to, jak prožívám meziosobní vztahy, na instinktivní a bezděčné reakce atd.

b) Od chování k postojům (= předběžné dispozice k jednání), pozornost na způsoby života, zejména na citové a rozumové postoje vzhledem k sobě a k druhým, k vnější skutečnosti a k Bohu. Je důležité rozluštit postoje, protože jsou kořenem chování.

c) Od postojů k motivacím (= které pohnutky mě nutí jednat, které se vždy neshodují s prohlašovaným úmyslem?). Při této operaci je potřebná veliká jasnost, protože v nás často vzplanou obranné postoje: jsme velmi nakloněni tvrdit sami sobě, že pohnutka je totožná se skutkem. Ale normálně mají naše skutky celé množství pohnutek, žijí v nich pospolu pohnutky evangelijní (čisté) s osobními pohnutkami méně čistými. Musíme mít odvahu odkrývat neautentické subjektivní pohnutky, protože to, co neznáme, roste stále víc, až se to stane pánem našeho srdce.

d) Od motivace k základní volbě: jde o to pochopit a tázat se: to, co dělám, dělám to jako věřící nebo nikoli? Víra se projevuje v malých věcech, v nepatrných každodenních volbách. Tam rozhoduji, zda jsem v souladu s Kristovým křížem, nebo zda hledám svou cestu k svému realizování.

Zřejmě je důležité určit jistou mapu vlastního bytí a vlastních otroctví.

Jenom když je známe a trpíme jimi, můžeme také toužit po osvobození a těšit se z něho.

Dále, otroctví někdy ovlivňuje také náš způsob, jak vzpomínáme, působí, že vzpomínáme špatně, negativně a ...rozzlobeně, pohansky, a ne podle evangelia, že nepoznáváme v jistých událostech ruku Boha osvoboditele. (Například na nějakou křivdu nebo pomluvu můžeme vzpomínat jako naněco naprosto nešťastného a zlořečeného, nebo jako na moment či příležitost, kdy jsem poznal svou přílišnou potřebu úcty druhých a kdy mě Bůh vyzval, abych se trochu osvobodil od této závislosti. (...)

Musíme připustit, že máme paměť kvalitativně chudou, způsob vzpomínání, který není výrazem cesty osvobození konané ve víře.

 

8. OSVOBOZENÍ

obsah

V míře, v jaké jsme se ztotožnili s tím, co nás zotročuje, můžeme myslet na vstup do fáze osvobození.

OSVOBOZENÍ je gesto, které koná nesporně Bůh mocnou rukou a vztaženým ramenem. Ale dělá ho účinně jenom s naší poddajností. Bůh osvobozuje pouze toho, kdo se nechá osvobodit. Můžeme pochopit smysl tohoto výrazu, když ho postavíme proti čtyřem bodům vztahujícím se na otroctví.

a) Schopnost samostatnosti osoby:

Osoba se stává citově samostatnou, když nabude jistoty o lásce, jaké se jí už dostalo. V tomto smyslu může být práce, kterou konáme, velmi významná, protože dává člověku objevit dobro, kterého je už předmětem, lásku, které se mu už v hojnosti dostalo, a vytváří předpoklady, aby prožíval toto všechno s hlubokou vděčností a s dojetím.

Konkrétně je samostatná osoba svobodná od rozmanitých závislostí, umí stát na vlastních nohou a žít v důvěrnosti s Bohem. S oním Bohem, který tak často pravděpodobně vytvořil v našem životě situace samoty (citové), aby nám dal zakusit samotu s Ním. Umíme tyto chvíle rozpoznat? Jak jsme je prožili?

b) Nabytí a objev vlastní totožnosti

Osvobození je funkcí objevu vlastní totožnosti, neboli jsme svobodní v míře, v jaké se může uskutečnit to, čím jsme povoláni být (srov. Cencini, Per amore, 113-117).

Zejména citová svoboda je z funkčního hlediska nezbytnou složkou všeobecné svobody a zdůrazňuje ji, ano je právě její funkcí, značí schopnost milovat to, čím jsme a čím jsme povoláni být, nebo být přitahováni pravdou, krásou a dobrem ideálního já.

* Svobodný je ten, kdo se rozhodne záviset na tom, co miluje a co je hodné lásky;

* nesvobodný je ten, kdo neumí záviset na tom, co miluje, nebo co říká, že miluje, nebo kdo závisí na něčem, co nemá milovat.

(záviset = volit důsledně podle ideálu).

Citová svoboda z hlediska obsahu znamená milovat vlastní ideální já, podle zvláštního způsobu spojeného s vlastním ideálem (charizmatem).

Bůh mě tedy osvobozuje, protože chce, aby má citová energie byla přitahována životním plánem, jaký má On se mnou, abych já zaměřil tuto energii k charizmatickému plánu a naučil se milovat podle téhož ideálu, neboli podle specifického způsobu spojeného s charizmatem.

Tedy: postupně mě uschopňuje prožívat bohatství mé citové energie pro ideál, tj. abych mohl žít to, k čemu jsem povolán.

Celkem řečeno, Bůh nás osvobozuje, aby nás vrátil nám samotným.

c) Schopnost milovat Boha, a to po Božím způsobu

Největší znamení Boží lásky nám bylo dáno v tom, že se Bůh nespokojil s tím, že nás miluje, ale že nám dal zároveň schopnost milovat ho stejným způsobem.

Bůh nechce nikoho považovat za pasivní děcko, za pouhý předmět lásky. Proto je jeho láska provokující, tvůrčí, neboť uschopňuje člověka milovat.

Zkouška, jakákoli zkouška, má vždycky tento cíl: vymanit nás z úzkoprsosti a chudoby naší lásky a naučit nás milovat po Božím způsobu.

V důsledku toho se přesvědčujeme, že jsme milováni Bohem, především když uplatňujeme tuto schopnost milovat po Božím způsobu, kterou jsme obdrželi od něho jako pouhý dar lásky.

Náš minulý život je plný Božích výzev v tomto smyslu. Bůh vždy usiluje vnuknout nám tuto lásku, která se v nás stává pramenem živé vody, k němuž mohou i jiní přistoupit a pít z něho!

 obsah

       


            

úvodní stránka katalog archiv

   

    


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.