Knihovna













   Související
   články
:

 -  
Jiří Grygar: Proč
   
věřím v Boha
 - 
Krize teorie
   
velkého třesku?
 -  
Kosmické katastrofy
 -  
Existuje život
    
mimo Zemi?


    Napište nám!
   
vira@vira.cz




Jdi na úvodní stranu

Knihovna

 Astronaut
 E. A. Cernan
 o Bohu
 
"Bůh je doopravdy skvělý inženýr..."

 



Cernan na měsíciAmerický astronaut Eugene Andrew Cernan se narodil v r. 1934 v Chicagu. Po otci pochází z Kysúc na Slovensku, po matce z jižních Čech. Byl druhým Američanem, který při letu kosmické lodi Gemini 9 v r. 1966 vystoupil do volného kosmického prostoru. V programu Apollo obletěl Měsíc v r. 1969 a nakonec se stal velitelem poslední americké výpravy na Měsíc v r. 1972 (let Apolla 17). V říjnu 1974 poprvé navštívil vlast svých předků a tuto návštěvu zopakoval o dvacet let později. Při této příležitosti poskytl rozhovor slovenskému novináři Alexu Mlynárčikovi. Zde naleznete výňatky z tohoto rozhovoru.


"...Tento svět plný nepokojů, válek, politických represí vypadá z Měsíce velmi mírumilovně, úchvatně. Odtud nejsou vidět žádné hranice - náboženské, politické, rasové. Jediné rozpoznatelné hranice jsou ty, které stvořil Bůh - řeky, jezera, pohoří, mořské pobřeží. Až na Měsíci jsem si uvědomil, že všichni žijeme na jediné nedělitelné planetě. Hovoříme různými jazyky, máme různé bohy, ale všichni stejně cítíme bolest, štěstí, hlad, uspokojení z dobře vykonané práce. V tom podstatném jsme si všichni podobní...


Cernan mobilní...Dodnes nevíme, jak vlastně Země vznikla, netušíme, jaký je další osud vesmíru. Naše mysl je příliš limitovaná, tato tajemství dokážeme předběžně řešit jen díky náboženství. Jsem však optimista a pragmatik, nevěřím, že lidstvo zahyne v katastrofě, kterou samo vyvolá. Nejsme však ani fatalista a věřím, že jsme se do tohoto světa dostali pomocí Boha, abychom tu na Zemi uskutečňovali to, po čem toužíme. Zatím se nám to příliš nedaří. Jsme slabí, nejistí, chybějí nám duchovní nástroje na dosažení našich tužeb. Bůh nám však drží palce, a proto nás vybavil čímsi úžasným: je to mozek a duše, tedy lidský duch. Pozorujeme, že se vyvíjejí nesmírně výkonné počítače, tvoří se umělá inteligence. Čím dál víc částí lidského organismu se dá nahradit. To je skvělé! Jsem nadšen vědeckým pokrokem, ale vím a pevně věřím, že jednu část člověka nenahradíme nikdy.

Astronaut Cernan s Jiřím GrygaremJe to právě duch. My sami bychom neuměli vybudovat vesmír, v kterém bychom mohli žít.
Bůh je doopravdy skvělý inženýr..."




***

Související linky:


1999 © Pastorační středisko Sv. Vojtěcha
Správce serveru: Mgr. Ignác Mucha
Design: Tomáš
Miki Miškovský
www.vira.cz
vira@vira.cz

Home




reklama v rámci systému BillBoard.cz
Člen systému BillBoard.cz - reklama na Internetu zdarma

Upozornění: tyto stránky - www.vira.cz - jsou začleněny do bezplatné výměny reklamních bannerů na Internetu.
Obsah zobrazované reklamy (generované náhodně) tedy nemá nutně souvislost s obsahem a záměry našich stránek.


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.