9. POZVEDNUTÍ

Mravní život člověka má velký význam pro dosažení věčného cíle (smrtelný hřích by toto dosažení znemožnil), pramen i vrchol křesťanského života je však podmíněn životem svátostným, protože jednotlivé dobré skutky i získané ctnosti nemají význam pro věčný cíl, dokud nejsou pozvednuty na jeho úroveň. Potřebné pozvednutí způsobuje Boží milost, zprostředkovaná svátostmi.

NB. Některé učebnice MT obsahují kapitolu o svátostech z mravního hlediska, neboť udělování a přijímání svátostí, případně účast třetích osob, jsou mravní úkony. Protože se svátostmi zabývá církevní právo, mnohé učebnice MT ji vypouštějí.

Pozvedá-li Boží milost člověka úměrně k věčnému cíli, pozvedá zároveň jeho jednání. To se týká nejen jednotlivých skutků, ale také trvalých dobrých návyků, čili ctností. Lze tedy mluvit nejen o "pozvednutých" skutcích, ale také o  "pozvednutých" návycích, ctnostech.

Pozvednutí ctnosti (např. spravedlnosti) ovšem člověku neušetří námahu, vždyť milost „pozvedá" zběhlost (např. v spravedlivém jednání), získanou předchozím nácvikem. Vedle pozvolna a pracně získávaných mravních návyků vyvodila tradice ze Zjevení typ ctnosti, jehož získávání je v opačném sledu: nejprve musí být jako vloha darovaná (protože jejím předmětem je Bůh Zjevení), teprve potom může a má být na tomto podkladu jako mravní úkol nacvičována (jako je tomu u získaných ctností). Je jí láska, rozlitá podle slov sv. Pavla do lidských srdcí, a to v okamžiku ospravedlnění. Proto je nazývána ctnost vlitá. Lásku církev rozšířila o víru a naději, protože apoštol o nich mluví v 1 Kor 13 zároveň a nazvala je vzhledem k jejich předmětu božské (tato myšlenka je de fide D 800).

NK je označuje za základ, duši, znamení mravního života křesťana; utvářejí a oživují všechny mravní ctnosti (NK 1813; srv. Kol 3,14 - láska jako pouto dokonalosti). Nemohou-li být božské ctnosti nacvičovány předtím než jsou vlity, co pomáhá člověku nabýt zběhlosti ve sféře víry, naděje a lásky od okamžiku, kdy mu byly dány, čili v čem je podpora jejich rozvoje? V úvahu přichází:

  1. série zvláštních aktuálních milostí působících na duševní síly člověka;
  2. dvojí funkce vlitých ctností: jednak udělují způsobilost k nadpřirozenému konání, jednak je usnadňují.
NB. Při nutné opatrnosti vůči pelagianizmu je při mravním rozvíjení nezaslouženého daru božských ctností na místě pomyslet na roli přirozené víry, naděje a lásky, kterými někteří lidí disponují překvapivě intenzivním způsobem. Původ božských ctností vlastně k látce MT nepatří, pouze jejich rozvíjení.

Každý těžký hřích připraví člověka o dar pozvednutých ctností. Výjimku tvoří víra a naděje, které se ztrácejí těžkým hříchem, namířeným proti nim; ctnost naděje se ztrácí hříchem proti víře a naději, ctnost víry těžkým hříchem proti víře.

Exkurs: Dary Ducha svatého

Mravní život člověka je podporován dary Ducha svatého, které lze chápat jako trvalé vlohy disponující člověka respektovat Boží podněty k jednání (NK 1830n). Jde tedy vlastně o jakési duchovní receptory. Počet sedmi pochází z tradice, opírající se o šestici darů Hospodinova Ducha v Iz 11,2: poznání, porozumění, moudrost, rada, zbožnost, Boží bázeň, síla. V Gal 5,22n se uvádí devatero ovoce Božího Ducha: láska, radost, pokoj, trpělivost, přívětivost, dobrota, věrnost, tichost, sebeovládání.


© ThDr. Jiří Skoblík, profesor morálky na katolické teologické fakultě UK Praha
Texty jsou podle potřeby průběžně aktualizovány. VS. 30.1.1999

Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.