Aktualizováno 7.12.1999, podle originálu z 21.11.1999

O METODĚ.

(meta - hodos = po cestě; etym.: chůze za něčím, aby to bylo nalezeno)

Věcně je metoda zkoumání předmětu podle určitých pravidel nebo zásad. Na rozdíl od nevědeckého myšlení má věda za úkol o těchto zásadách uvažovat, kontrolovat je a obhajovat. Metoda musí vést k cíli a tím jsou ověřené poznatky; musí učinit řešení kontrolovatelným.

Volba metody je závislá na předmětu zkoumání. V případě etiky, zkoumající mravy člověka, je potíž v tom, že pro ostatní humanitní obory je v etice málo vědy, pokud jí vědeckost není vůbec upřena, pro teologii je v etice málo teologie, protože se pohybuje práě tak v sféře zjevení jako v sféře stvoření. Zkušenost učí, že se chápání mravnosti během doby mění, proto musí být v pohybu také volba metody.

V době, kdy byla Boží vůle nalézána jednoznačně v zákonech, které Bůh vydal, stačilo aplikovat jejich znění na řešený případ.

Metafyzický přístup umožnil deduktivní metodu. Abstrakce jevů dovolila definovat přirozenost, na jejímž základě bylo možno formulovat normy. Odvrat od metafyzického řešení vedl k ocenění deduktivní metody. Hromadění cenných faktů z různých oborů ovšem neumožňuje vysvětlit nepodmíněný mravní nárok.

Obrat k subjektu v novodobém myšlení vedl některé myslitele k redukci mravních pravidel na přikázání lásky a k popření možnosti stanovit další objektivní pravidla.

Jazykově-analytická metoda, konstatující, že mravní požadavek je vždy zprostředkován větami, je věcně nezaujatá, nemůže však zdůvodnit hodnoty, od čehož nesmí odezírat, chce-li etice vůbec sloužit.

Nefunkčnost izolovaně používaných metod vedla k závěru, že v etice se nelze obejít bez jejich kombinace (metodologický oportunizmus. Klasické rozdělení metod na pozitivní, spekulativníkazuistickou v přítomnosti nevystačí. Mluví se o řadě metod, např. empirické (spojené se životem), transcendentální (zajišťující nepodmíněnost požadavku), hermeneutické (vykládající mravní tradice), fenomenologické (objektivizující mravní cítění), případně dialektické (s otevřeností k budoucímu vývoji). Avšak: lze v současnosti mluvit o skutečné teologické metodě, užívané v MT? (H. Rotter).

Velká témata evropské etické tradice

Filozofická:

svoboda (základ mravní dignity člověka)
svědomí (osobní soudce dobra a zla)
zdatnost (stabilní mravní hodnota)
povinnost (objektivní zdroje mravního nároku)
tvořivost (inspirace mravními možnostmi)
úmysl (podstatný prvek mravního činu)
zodpovědnost(orientace na výsledek zamýšleného jednání)
vina (přičitatelné mravní zlo).
Teologická: Bůh jako osobní pramen mravního řádu v průsečíku moudrosti a dobroty
člověk a jeho mravní čin jako cíl možného omilostnění
Kristus jako inspirátor seberealizace člověka (fascinací Bohem)
pokání a víra jako požadavky maximální reelnosti
láska jako bezvýhradné chtění dobra Bohu, sobě a bližnímu
hřích jako duchovní smrt (etický vliv na bytostnou výbavu člověka).

© ThDr. Jiří Skoblík, profesor morálky na katolické teologické fakultě UK Praha
Texty jsou podle potřeby průběžně aktualizovány. VS.  7.12.1999

Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.