Křesťanská morálka - předmluva.

Smyslem těchto poznámek je vyhovět přání studentů mít v ruce text přednášené látky, a to v okamžiku, kdy je probírána.

Název publikace je zvolen úmyslně. Cílem práce nebyla spekulativně propracovaná soustavná učebnice, ale pozitivně předložené defilé tradičních a moderních námětů, o kterých se diskutuje.

V morální teologii panuje napětí. Všichni ochotně vnímají požadavek koncilu nabídnout "scientificam expositionem". Předmětem sporu je však, jak má vypadat. Všichni ochotně souhlasí s charakteristikou Písma koncilem jako duší teologie. Předmětem sporu je však, jaký je jeho význam pro morální teologii. Všichni ochotně oceňují odkaz Tomáše Aquinského, otázka však je, jak jej vyložit. Stále žije neoscholastika, byl však taky nabídnut projekt autonomní etiky s teleologickou výzbrojí jako alternativa etiky víry. Ke slovu se hlásí jak zastánci, tak odpůrci etického relativizmu.

Na jedné straně promlouvá magisterium jako výraz Boží pozornosti vůči hledajícímu člověku. Na druhé straně mu naslouchá člověk konce XX. století, alergický na všechno, co se zdá omezovat jeho svobodu. Tato alergie není v teologii nikde tak patrná, jako v její etické disciplíně.

Ve fundamentální části této publikace je upozorněno na biblický, filozofický a psychologický přínos pro morální teologii, na dějiny křesťanské etiky a na otázku metody. Látka je podána fenomenologicky, tj. podle toho, jak se subjektu jeví počátek, průběh a vyvrcholení mravní aktivity.

V aplikované části je látka seřazena podle desatera, protože je používá Nový katechizmus. Dodatek se zmiňuje o církevních přikázáních.

Východiskem etického uvažování je fascinace řádem stvoření a Zjevení, jehož dotvářejícím prvkem se člověk může stávat.

Uznání a dík patří pěti technickým spolupracovníkům, bez nichž by asi poznámky nevyšly.


© ThDr. Jiří Skoblík, profesor morálky na katolické teologické fakultě UK Praha
Texty jsou podle potřeby průběžně aktualizovány. VS.


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.