Bonifác

19.12.

Byl služebníkem u bohaté Římanky Aglaje, se kterou žil v hříšném poměru. Oba byli křesťané a byli velice dobročinní. Když poznali svůj hřích, rozdala Aglaja své šperky a šaty chudým a konala pokání. Bonifáce poslala na východ říše, aby tam opatřil ostatky nějakého mučedníka. Nad nimi chtěla vystavět chrám, aby tak na světcovu přímluvu dosáhla odpuštění hříchů.

Bonifác vzal peníze a vydal se na cestu. Když se dozvěděl, že v Tarsu na Kilíkii zuří kruté pronásledování křesťanů, nařídil tam obrátit loď. Ve městě poslal své služebníky do hospody a sám šel na náměstí. Tam právě mučili asi dvacet křesťanů. Muž se prodral zástupem a začal mučedníky líbat a povzbuzovat. To viděl císařský náměstek Simplicius, který si dal neznámého zavolat. Ten před náměstkem prohlásil, že je křesťanem a nemá větší přání než trpět pro Krista. Proto jej dal Simplicus zajmout, vrážet mu třísky za nehty a pak mu lít do úst tekuté olovo. Dalšího dne byl mučedník sťat (r.307).

Bonifácovi služebníci zjistili, co se stalo, koupili mrtvé tělo a odvezli je do Říma. Aglaja přijala mrtvolu s velkou úctou, pohřbila ji u Latinské cesty a vystavěla nad hrobem svatyni. Žila pak v kajícnosti ještě asi patnáct let.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.