Frunencius

30.11.

Byl synovcem tyrského kupce Mesropa. R. 316 podnikl Mesrop výzkumnou výpravu do Abessinie. Výprava byla přepadena a naživu byl ponechán jen Frunencius se svým bratrem Edesiem, kteří byli jako otroci přivedeni na královský dvůr do Axumu (v Habeši). Král si je velice oblíbil, Edesia učinil svým číšníkem a Frunencia, který vynikal nadáním, svým tajemníkem. Oba bratři horlivě šířili křesťanství a seznamovali s ním i králova syna. Když se král chystal na smrt, dal jim svobodu a nabídl jim, aby setrvali ve svých úřadech. Bratři zůstali v zemi a pomáhali královně vdově vládnout do doby, než princ dospěl. Tak se stal Frunencius téměř vladařem v Habeši. Pečoval o hmotné záležitosti lidu, ale snažil se jej povznést v mravnosti a podporoval šíření křesťanství. A tak vznikla v zemi první křesťanská obec.

Když princ dosedl na trůn, odešli bratři ze země. Edesius se stal knězem v Tyru. Frunencius přišel do Alexandrie a vypravoval patriarchovi, sv. Atanáši, jak se v Habeši ujalo křesťanství. Atanáš vysvětil Frunencia na biskupa a poslal ho s několika dalšími kněžími zpět do Axumu. Tam biskup pokřtil krále a lid, který krále následoval. Frunenciova práce nesla hojné ovoce a brzy bylo založeno sedm nových biskupství. Zemřel kolem r. 380.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.