Nil Sinajský

12.11.

Pocházel z Cařihradu, kde získal velké vzdělání. Stal se jedním z nejvyšších představitelů města. Se svou manželkou měl syna a dceru. Když viděl machinace u císařského dvora, rozhodl se odejít do pouště a tam žít v modlitbě. Dohodl se s manželkou; on se synem Teodulem odešel na Sinaj a manželka s dcerou do jednoho ženského kláštera v Egyptě.

Na Sinajské hoře se Nil usadil v jeskyni, kterou vyhloubil vlastníma rukama. Žil v ní asi čtyřicet let. Tam jej navštěvovalo mnoho lidí, ba i sám císař mu psal dopisy. Nil císaři odpovídal a prosil jej o propuštění sv. Jana Zlatoústého z vyhnanství.

Jednou vtrhli do Sinajské pouště Arabové, kteří zajali a zabili mnoho mnichů. Mezi zajatci byl i Nilův syn Teodul. Světec hořce plakal. Nejtěžší chvílí bylo, když se dozvěděl, že jeho syn má být přinesen v oběť pohanským bohům. Bůh však Teodula zachránil, neboť jej koupil emesský biskup. Jakmile se to Nil dozvěděl, odešel do Emessy, kde byl biskupem slavně přijat. Biskup jej vysvětil na kněze a přál si, aby Nil u něho zůstal. Světec ale toužil po samotě, a tak mu biskup vrátil syna a propustil jej. Nil se vrátil do své jeskyně, kde žil ještě mnoho let a zemřel pokojně kolem r. 450.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.