Kiriak

29.9.

Narodil se v Korintě kolem r. 448. Byl synem kněze. Ještě v mládí jej korintský biskup Petr vysvětil na lektora. V osmnácti letech odešel Kiriak do Palestiny, kde vstoupil do kláštera sv. Teoktista. Ve dne pracoval a v noci se modlil. Po několika letech začal žít jako zatvornik (uzavřen v místnosti) a v přísném mlčení. Když nastaly v klášteře spory, odešel do Sukijského kláštera, kde jej přijali jako novice. Po sedmi letech v klášteře byl vysvěcen na kněze a pak se stal vedoucím klášterního zpěvu.

Když mu bylo sedmdesát let, odešel s jedním učedníkem do pouště. Zde jej po pěti letech života v samotě navštívil muž, jehož syn byl posedlý zlým duchem. Starec zlého ducha vyhnal a zpráva o tom se rychle rozšířila. Aby se vyhnul světské slávě, odešel starec hlouběji do pouště.

Když nastal v zemi mor, přišli otcové ze Sukijského kláštera ke Kiriakovi a prosili jej, aby s nimi šel do kláštera. Starec splnil jejich prosbu a mor se klášteru vyhnul. Mnich pak přebýval v nedaleké jeskyni.

Světec také bojoval s Origenovým bludem, a to nejen modlitbou, ale obracel též pobloudilé svými slovy.

Když bylo starci sto sedm let, přemluvili jej bratři, aby se usídlil v jeskyni sv. Charitona. Dva roky nato, r. 556, sv. Kiriak zemřel.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.