Pimen Velký

27.8.

Pocházel z Egypta. Se svými dvěma bratry vstoupil do jednoho z egyptských klášterů. Jeho život probíhal v mlčení, postě, práci a modlitbách.

Jednou se jej ptali, proč nemluví? Odpověděl: „Zemřel jsem a mrtvý nemluví.“ Jindy se jej tázali, co je lepší, zda mluvit nebo mlčet? Odpověděl: „Kdo mluví pro Boha, dobře činí. Kdo mlčí pro Boha, též dobře činí.“

Pimen říkával: „Dobrému je třeba činit dobro, ale zlému musíme činit dobra dvakrát tolik, protože je nemocný.“

Jednou ho chtěl navštívit vládce území, mnich ale nechtěl narušit své mlčení a vzkázal vladaři, aby nechodil.

Když se starcova sláva velmi šířila a navštěvovalo jej mnoho lidí, opustil na několik let klášter a skrýval se na různých místech. Po návratu do kláštera žil dále v poslušnosti pod svým bratrem Anuvem. Zemřel kolem r. 450, ve stáří asi sto deseti let.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.