Panteleimon

27.7.

Panteleon (tj. řecky „ve všem lev“) se narodil ve 3. st. v Nikomedii, v rodině pohana a křesťanky. Matka jej vychovávala v křesťanské víře, ale brzy zemřela a otec ho začal vodit do pohanských chrámů. Později jej otec posílal ke známému lékaři Eufrosiniovi, aby chlapce naučil lékařskému umění. Mládenec se pilně učil a rychle se vyrovnal svému učiteli.

Hoch procházel každý den kolem domu, ve kterém se ukrýval před pronásledováním přestárlý křesťanský kněz Ermolaj s jinými křesťany. Ten, puzen svatým Duchem, pozval k sobě chlapce a rozmlouval s ním o křesťanské víře. Starcova slova na mládence zapůsobila a často kněze navštěvoval. Jednou Panteleon uviděl na cestě mrtvého chlapce a vedle něj hada, který ho uštkl. Protože se chtěl přesvědčit o pravosti křesťanské víry, začal prosit Ježíše Krista, aby chlapec obživl a had zůstal mrtvý. Tu Pán splnil jeho modlitbu. Panteleon chválil Boha a tajně přijal křest se jménem Panteleimon (tj. „všem milostivý“).

Chlapec se rmoutil, že jeho otec setrvává v pohanství. Často s ním rozmlouval, ale otec, i když nebyl zcela přesvědčen, nebyl schopen vzdát se víry svých předků. V té době byl již Panteleimon známým lékařem. Jednou k němu přišel slepec, kterého nikdo nedokázal uzdravit. Otec chlapci tvrdil, že slepého nemůže uzdravit, ale on mu neodpověděl a jménem Ježíše Krista vrátil chorému zrak. Slepý i otec v té chvíli uvěřili a brzy přijali křest.

Lékař Panteleimon se stal známý celému městu. Zdarma léčil, navštěvoval vězně v žalářích. Po otcově smrti rozdal své jmění chudým.

V té době bylo v Nikomedii z příkazu císaře Maximiána umučeno velké množství křesťanů. Lékaři ze závisti oznámili císaři, že Panteleimon léčí křesťanské vězně. Proto byl předvolán před vladaře. Zde statečně vyznal víru a prosil, aby k němu přivedli těžce nemocného člověka. Pak žádal, aby byli předvedeni pohanští kněží a chtěl po nich, aby chorého uzdravili. Kněží začali nemocného zaklínat, ale jemu bylo stále hůře. Pak předstoupil Panteleimon. Pomodlil se nad umírajícím a ve jménu Ježíše Krista jej uzdravil. Císař ale přičítal tento zázrak kouzlům a dal Panteleimona mučit.

Žádné mučení však svatého nezlomilo. Jeho tělo rvali háky a pálili, byl ponořen do roztaveného olova, ale nic se mu nestalo. Byl vhozen s kamenem na krku do moře, ale moře jej vyvrhlo živého na břeh. Pak byl předhozen dravé zvěři, ale zvířata se stala krotkými a chtěla se dotknout jeho ruky. Když to přihlížející viděli, začali volat: „Velký je Bůh křesťanů! Propusťte nevinného!“ To císaře rozzuřilo a dal volající diváky popravit. Nakonec nechal Panteleimona stít mečem (r. 305).

Ostatky mučedníka byly rozneseny po celém světě. Jeho hlava se nachází v ruském Panteleimonově klášteře na hoře Athos.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.