Boris a Gleb (Roman a David)

24.7.; 2.5.; 5.9.

Kníže Vladimír měl dvanáct synů, které všechny ustanovil knížaty na různých územích. Svjatopolk byl knížetem v Piňsku, Jaroslav v Novgorodě, Boris (pokřtěný Roman) v Rostově a Gleb (pokřtěný David) v Muromi. Když Pečeněhové táhli na Rus, poslal těžce nemocný Vladimír proti nim svého syna Borise. Protože ale Boris na nepřátele nenarazil, vrátil se. Na zpáteční cestě jej zastihl posel se zprávou o otcově smrti, kterou Svjatopolk držel v tajnosti. Boris poznal, že mu bratr usiluje o život. Když pak stanul na Altě, odmítl kníže návrh vojáků, aby se zmocnil Kyjeva, a vojsko rozpustil.

Svjatopolk zatím k sobě tajně povolal Vyšegradce a nařídil jim, aby jeho bratra zabili. Když vrahové přišli na Altu, slyšeli, jak Boris zpívá jitřní hodinky. Kníže se dozvěděl, že ho chtějí zabít. Pohleděl na ikonu Páně, s pláčem se pomodlil a pak se uložil na lože. Vrahové jej přepadli, probodli a sluhy pobili. Borise zavinuli do stanového plátna, položili ho na vůz a vydali se na cestu. Cestou začal Boris zdvihat hlavu. Když se to Svjatopolk dozvěděl, poslal dva vojíny, kteří mu probodli srdce mečem. Jeho tělo pohřbili ve Vyšgorodě, u chrámu sv. Bazila.

Svjatopolk, hnán touhou po moci i strachem z pomsty, se rozhodl zabít i ostatní své bratry. Proto poslal pro Gleba s žádostí, aby se dostavil k těžce nemocnému otci. Jaroslav bratra varoval, že ho chce Svjatopolk zabít, a oznámil mu, že Vladimír je mrtev. Když dostal Gleb zprávu, jel právě na lodi. K ní přirazila jiná loď a najatí vrahové na ni vtrhli. Kníže je prosil, aby mu ušetřili život, ale nepochodil. Jeho vlastní kuchař Torčin vytáhl nůž a Gleba zabil (5.9.1015). Tělo pak pohodili na pustém místě.

Ale ani Svjatopolk neušel trestu. Jaroslav s ním začal vést válku. Když Svjatopolk viděl, že prohrává, spojil se s Pečeněhy a přitáhl proti Jaroslavovi na Altu, na místo, kde byl zabit sv. Boris. I zde Jaroslav zvítězil a Svjatopolk, pronásledován strachem, prchal z místa na místo, až někde mezi Čechami a Polskem ukončil svůj život.

Brzy byly nalezeny ostatky sv. Gleba a s velkou slávou přeneseny do Vyšgorodu.

Na hrobech mučedníků se začala dít zázračná uzdravení a úcta Borise a Gleba se rychle rozšířila po celé Rusi.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.