Olga

11.7.

Olga byla manželkou kyjevského knížete Igora. Po jeho smrti (r. 945) vládla za svého nezletilého syna Svjatoslava. Projížděla po knížectví, zřizovala zájezdní hostince a převozy přes řeky. Soudila spravedlivě a měla ráda chudé. Když dospěl její syn, předala mu vládu a sama se odebrala do Cařihradu. Zde se zúčastnila bohoslužeb a přijala křest (někteří historikové se domnívají, že byla pokřtěna již v Kyjevě). Kmotrem jí byl sám císař Konstantin VII. Na křtu přijala jméno Helena (podle císařovny sv. Heleny). Po návratu domů se věnovala šíření víry na Rusi. Stavěla chrámy: sv. Mikuláše a sv. Sofie v Kyjevě, Zvěstování Přesvaté Bohorodičky ve Vitebsku, Přesvaté Trojice v Pskově. Svjatoslav se v té době účastnil četných válek, a tak se Olga často starala i o vládu. Synovi pomáhala v politických i válečných věcech. Velký žal však kněžně způsobovalo to, že její syn odmítal křest. Namítal: „Družina se mi bude smát.“ Ale i když otázka pokřtění Rusi byla odložena, přesto se již viditelně přiblížila. Nakonec práce a utrpení ukončily r. 969 kněžnin život. Před smrtí prosila, aby byla pohřbena křesťansky a aby nad ní nebyly slouženy pohanské tryzny.

Později, za jejího vnuka sv. Vladimíra, byly její neporušené ostatky vyzdviženy a umístěny v Desjatinném chrámu v Kyjevě. Tam je Bůh oslavil darem zázraků.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.