Řehoř Nisský

10.1.

Byl mladším bratrem sv. Bazila Velkého. O jeho mladosti mnoho nevíme. Narodil se kolem r. 332. U svého bratra se učil rétorice. Byl ustanoven za lektora v místním chrámě, ale brzy tuto funkci opustil, aby se mohl zcela věnovat rétorice. V té době se oženil. Studoval Origena, Filona z Alexandrie a Teognota.

Pod rodinným vlivem se později vrátil k církevní službě a pak odešel na několik let do samoty. Jeho manželka byla velmi nábožná, a proto pravděpodobně došlo k vzájemné dohodě vzdát se manželského života. Řehoř byl na rozdíl od Bazila mystik a filosof. I když jej sv. Bazil považoval za nezkušeného v církevních otázkách, vysvětil jej (r. 371) na biskupa pro městečko Nissu. Zde pomáhal Řehoř svému bratru v boji s herezí, a to ne činy, ale perem. Tato činnost však přivolala útoky nepřátel. Zavolali jej na soud do Galacie (r. 375), kde jej drželi pod vojenským dozorem. R. 376 byl v nepřítomnosti odsouzen za údajné zneužití církevního majetku a poslán do vyhnanství. Po smrti císaře Valensa (r. 379) se vrátil zpět ke svému stádu. Byl přivítán s jásotem. Brzy nato zemřel jeho bratr Bazil a sestra Makrína, což byl pro Řehoře těžký úder.

Antiochijský synod (r. 379) jej určil za vizitátora arabských církví. Při této cestě navštívil Řehoř pravděpodobně i Palestinu. Z cesty si odnesl nepříjemné vzpomínky, protože musel bojovat s apolinarismem.

R. 381 byl účastníkem II. všeobecného koncilu v Cařihradě. Jeho dogmatická díla měla vliv na vítězství katolické strany na sněmu. V císařském ediktu z 30.7.381 byl jmenován členem skupiny biskupů, jejichž rozhodnutí byla z dogmatického hlediska závazná. V letech 382 a 383 pokračoval na synodách v Cařihradě v boji s ariány. R. 394 byl opět na sněmu, který se zabýval arabskými církvemi. Brzy nato zemřel.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.