ZAČÁTKY VÝCHODNÍHO OBŘADU

V průběhu několika prvních století po Kristu vznikly ve Východořímské říši dvě hlavní skupiny místních církví, soustředěné kolem velkých sídel: Antiochie v Sýrii a Alexandrie v Egyptě. Tato střediska církevního života byla nejen hlavními městy ve Východořímské říši, ale byla i diecézemi apoštolského původu. Sám sv. Petr řídil Antiochii před odchodem do Říma a též Alexandrie odvozovala svůj původ od knížete apoštolů, a to prostřednictvím jeho učedníka sv. Marka.

Vzhledem na prestiž těchto apoštolských diecézí měly jejich liturgie a obyčeje velký vliv na místní církve, které byly v oblasti jejich vlivu. Evangelia byla od prvopočátku hlásána ve velkých městech Římské říše. Jejich prostřednictvím byly evangelizovány okolní krajiny. Misionáři, vysvěcení a vyslaní biskupy ze starších diecézí, dohlíželi na své vysvěcené svěřence jako jejich představení a napodobovali obyčeje matky církve.

Není zanedbatelný ani vliv Jeruzaléma – třetí církve. Posvátné postavení svatého města jako dějiště našeho vykoupení z něj učinilo velké centrum poutnictví a klášterního života a jeho liturgické obyčeje se rozšířily do celého světa. I když jeruzalémský obřad už neexistuje jako odlišná tradice, stopy jeho obyčejů můžeme najít ve větší nebo menší míře v obyčejích každého obřadu, který se dnes vyskytuje.

Tradice těchto tří církví – Antiochie, Alexandrie a Jeruzaléma – tvoří základní zdroje, z nichž se vyvinul východní obřad. Obyčeje starých Řeků z Alexandrie podlehly silným monastickým a syrským vlivům a rozvinuly se do koptského obřadu současného Egypta a etiopského obřadu, který představuje národní náboženskou tradici v Etiopii. Vývoj syrské tradice, soustředěný do Jeruzaléma a Antiochie, je mnohem komplikovanější. V samotné Sýrii si starodávná řecká liturgie Antiochie později osvojila obyčeje vyhovující Jeruzalému a vytvořil se západosyrský obřad, který se vyskytuje v Levantu a mezi malankarskými křesťany v Indii. Maronitský obřad v Libanonu je v podstatě latinizovanou obměnou téže tradice.

V Persii, mimo hranice Římské říše, měla syrská tradice odlišný průběh. Křesťanství se nejdříve rozšířilo do Perské říše z Edessy v Mezopotámii, která byla dcerou antiochijské církve a důležitým střediskem semitské kultury. Antiochie, Alexandrie a Jeruzalém (Před zničením města v roce 70 zde používali pokřtění Židé v liturgii aramejštinu.) v tomto období utváření se počáteční církve patřily do sféry řeckého jazyka a kultury a řečtina byla jejich liturgickým jazykem. Koptština a syrština byly zavedeny později, když se církev rozšířila do pobřežního pásma Egypta a Sýrie a pod vlivem klášterů a malých usedlostí se transformovaly náboženské obyčeje. Avšak východní Sýrie, neboli chaldejský obřad, která získala svou podobu již v počátcích v církvi v Edesse, si zachovala semitské znaky prvních židovských církví. Tuto tradici dnes nacházíme mezi Chaldejci a Nestoriány na Středním Východě a v přehnaně latinizované podobě, ovšem v současnosti už zrekonstruované, mezi malabarskými křesťany v Indii.

V průběhu 4. a 5. století s růstem významu Konstantinopole do postavení vedoucí patriarchální diecéze na Východě vstoupila do nového a nejproduktivnějšího vývojového stupně syrská tradice. Když císař Konstantin v roce 330 přemístil sídlo své říše do Byzance, byl biskup nového hlavního města jen světícím biskupem arcibiskupa v Herakleji v Trácii v rámci patriarchátu Antiochie. Z Byzance se stala Konstantinopole „nový Řím“ a její biskup, (dvorní) prelát Římské říše, získal postavení s velkou politickou důležitostí jak v církvi, tak i v Římské říši. Svrchovanost církve v Konstantinopoli na Východě brzy získala fait accompli, resp. schválila ji celá církev.

Jak se dalo očekávat, nově získaná výjimečnost Konstantinopole vedla k rozvíjení a obohacování starých tradicí Byzance. Obyčeje Antiochie a Jeruzaléma sehrály rozhodující úlohu při konečném utváření velkolepého byzantského obřadu. Tento obřad se rozšířil po většině křesťanského Východu i do slovanských krajin a v současnosti se s ním setkáváme po celém světě.

Křesťanské tradice v Arménii mají podobné kořeny. Jako „charakteristická syntéza prvků, pocházejících ze Sýrie a Kapadocie, vsazených do rámce převzatého z Jeruzaléma“ (Dalmais), je arménský obřad nositelem podobnosti se starou liturgií Byzance. Ke konci 4. století se arménská církev stala nezávislou na arcibiskupovi v Cézareji v Kapadocii a její liturgie, vysluhovaná v národním jazyku, byla později přizpůsobena byzantskému a latinskému vlivu. Arménští křesťané po celém světě se stále přidržovali těchto obyčejů.

na předcházející kapitolu    na obsah    na následující kapitolu


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.