Program kursu “Nový zákon” na KTF UK

2. ročník kombinovaného studia Náboženských nauk 2001-2002





Cílem kursu je osvojit si jisté poznatky novozákonní vědy a získat přehled o hypotetických řešeních obtížných otázek. Nový zákon čteme především jako teologický text a pramen duchovního života, ale nelze přehlížet jeho literární vyjádření a historické okolnosti, v nichž vznikal. Studenti budou vedeni k tomu, aby během tohoto roku přečetli pozorně celý Nový zákon, zpaměti si osvojili základní orientaci, zvl. v evangeliích a Skutcích apoštolů, získali přehled o stavu současné novozákonní vědy a především aby dokázali převádět získané poznatky do osobního duchovního života a do služby hlásání evangelia jakoukoli formou.
 
 

Program

1. 6.10.01 (2 hodiny)
                Charakter a vznik Nového zákona - otázka kánonu; text NZ.

Politické, sociální, myšlenkové a náboženské prostředí novozákonní doby: k samostudiu G. Segalla, Historické panoráma Nového zákona, Trinitas, Svitavy 1998, str. 4-66. 2. 3.11.01 (2 hodiny)
Zeměpis a místopis Palestiny v době Ježíšově; katolická exegese a magisterium ve 20. stol.,   zvláště Dei Verbum 5. - 6. kapitola a Výklad Bible v církvi 4. kapitola.
Proces utváření a předávání kázání Ježíše Krista a tradice o něm - základní okruhy novozákonní teologie a formy tradice. 3. 17.11.01 (2 hodiny)
Všeobecně o evangeliích: pojem evangelium“, původ liter. druhu evangelium, tři etapy utváření evangelií.
Evangelium podle Marka: struktura knihy, obsah a redakční záměr - teologická hlediska, prameny, autor, adresáti, doba vzniku.


4. 15.12.01 (2 hodiny)

Evangelium podle Matouše: struktura, obsah a redakční záměr, prameny -synoptická otázka a otázka existence pramene „Q , autor, adresáti, doba vzniku.


5. 19.1.02 (2 hodiny)

Evangelium podle Lukáše: struktura obsah a redakční záměr, prameny, autor, adresáti, účel sepsání, doba vzniku.
 
6. 16.2.02 (3 hodiny)
Skutky apoštolů: struktura, obsah a redakční záměr, prameny a stylistické prostředky, autor, Lukáš jako historik.

Apoštol sv. Pavel: život, přehled jeho teologie.

7. 16.3.02 (2 hodiny)
Novozákonní listy: úvod, forma.
Autentické Pavlovy listy: 1 Sol, Gal, Flp, Flm, 1-2 Kor, Řím - obsah a poselství, okolnosti vzniku, vybraná teologická témata.
 
8. 13.4.02 (2 hodiny)
Tzv. deuteropavlovské listy: 2 Sol, Kol, Ef, Tit, 1-2 Tim - otázka pseudoepigrafie, obsah a poselství listů, dějinné okolnosti, autorství, vybraná teologická témata.
9.  27.4.02 (2 hodiny)
Evangelium podle Jana: struktura, obsah, stylistické prostředky, otázka pramenů, vztah k synoptickým evangeliím, autor a milovaný učedník, adresáti - otázka janovské komunity.
Janovy epištoly: obsah, vztah k Janovu evangeliu. 10. 11.5.02 (2 hodiny)
List Židům: Literární struktura a druh, základní teologické téma, otázka autorství, adresátů a doby vzniku.


11. 25.5.02 (2 hodiny)

1 Petr: obsah, vybraná teologická témata, vztah k pavlovské tradici, otázka autorství, adresátů, a doby a místa vzniku.
Jak: Obsah, literární druh, vztah k Pavlově protikladu víra - skutky, blízkost Matoušově evangelní tradici, autorství, adresáti a doba a místo vzniku.   Jud: Obsah a poselství, literární druh, autor, adresáti, doba a místo vzniku.   2 Petr: Obsah a poselství, autorství, adresáti, doba a místo vzniku.   Zjevení sv. Jana: apokalyptika a literární druh, struktura knihy, obsah a poselství, úloha liturgie v knize, autorství, doba vzniku a historické okolnosti.  
 
 
 
Zkouška bude jedna - písemná - po ukončení obou semestrů ve stanovených termínech.
 
 
 
 

Doporučená literatura ke studiu

K dispozici jsou studijní texty ke všem tématům v kursu probíraným, které jsou také k dispozici v elektronické podobě na internetové adrese: www.ktf.cuni.cz.
 
 

Úvody

Merell, J., Úvod do Nového zákona, ČKCH, Praha 1979.

Porsch, F., Mnoho hlasů -jedna víra, Zvon, Praha 1993.

Ryšková, M. - Schrötter, J. - Šplíchal, J. - Kašpárek K., Stručný úvod do Písma sv. - Nový zákon, Scriptum, Praha 1991.

Segalla, G., Historické panoráma Nového zákona, Trinitas - Křesťanská akademie Řím, Svitavy 1998.

Tichý, L., Úvod do Nového zákona, MCM, Olomouc 1992.
 
 

Komentáře

Komentářová řada Malý stuttgartský komentář k Novému zákonu, vycházející v Karmelitánském nakladatelství, Kostelní Vydří.
 
 
 
 

Konzultace

O sobotách, kdy jsou přednášky z Nového zákona, od 8.30 do 15.00. Po předběžné domluvě kdykoli.

Telefon (02) 20 181 260

E-mail: broz@ktf.cuni.cz
Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.

NAVRCHOLU.cz